Tverretatlig AKRIM-tilsyn ved 34 byggeplasser i fylket sist uke

Foto vedlagt. Bildetekst: I slutten av mai ble det gjennomført tverretatlige AKRIM-tilsyn på byggeplasser i privatmarkedet fra Ålesund i sør til Kristiansund i nord.

Tverretatlig tilsyn er et bidrag til å bekjempe kriminalitet slik at seriøse aktører får drive i markedet.

Etter pinse har det blitt gjennomført et omfattende tilsyn med byggeplasser i privatmarkedet i Møre og Romsdal. 34 byggeplasser og 91 personer ble kontrollert.

– Skatteetaten, Arbeidstilsynet, politiet, kemner og NAV arbeider tett sammen for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.  Vi har en egen samarbeidsavtale i Møre og Romsdal og prioriterer arbeidet høyt, sier politioverbetjent Linn Erstad fra økonomi- og miljøavsnittet i Møre og Romsdal politidistrikt. De gjennomførte det omfattende tilsynet fra Kristiansund i nord til Ålesund og omegn i sør som del av en større nasjonal aksjon.

– De som var ute på tilsyn fra etatene var i kontakt med mange flinke håndverkere på ulike byggeprosjekt der alt var i orden. Likevel ble det også mange firmaer og privatpersoner som fikk klar beskjed om å rydde opp i arbeidsavtaler, godkjenninger, farlig arbeid i høyden, rapportering av skatt og avgift og bruk av ulovlig arbeidskraft, sier hun.

– Oppsummert kontrollerte vi 34 byggeplasser og 91 personer.  På 17 byggeplasser ble arbeid eller bruk av utstyr stanset av Arbeidstilsynet. Totalt 21 forhold ga grunnlag for stans på grunn av farlig arbeid i høyden, asbest eller bruk av farlig arbeidsutstyr. Hele 34 personer hadde ikke pliktig HMS-kort med seg på byggeplassen. Flere av firmaene vil få pålegg om å levere ytterligere dokumentasjon til etatene på lønns- og arbeidsvilkår.  I tillegg må flere firma regne med en telefon fra Skatteetaten i form av purring på betaling av skyldig skatt og merverdiavgift. I politiet har vi også opprettet to saker på bruk av ulovlig arbeidskraft, sier Erstad.

– Vi ser at det er svært hensiktsmessig å foreta tverretatlige tilsyn på byggeplasser.  Vi får kontrollert mye på kort tid og kan utveksle informasjon etatene i mellom.  Vi kan også vurdere ulike etaters virkemidler og sanksjoner utfra situasjonen på stedet.  Dette gjør at vi raskere kan reagere mot brudd på ulike lover og regelverk.

Kontrollvirksomheten vil holde frem utover sommeren og høsten.