Tingvollfjord serverte smaksprøver hos Tingvollost

Tingvollfjord er et lite enkeltmannsforetak med småskala produksjon og salg av diverse typer hjemmelagde kjøttprodukter, spekepølser og bacon.
Onsdag serverte Arve Eide smaksprøver i butikken til Tingvollost i Torjulvågen.
I det vakre påskeværet hadde flere tatt turen for å handle ost, pølser og bacon fikk KSU247.no opplyst.
Lokale råvarer
– Jeg prøver å bruke mest mulig lokale varer, sier Eide. Jeg bruker blant annet kjøtt fra de skotske høylandsfeene på Gyl, gris fra Gårdsslakteriet Sylte i Surnadal og lokal hjort fra Nordmøre, som jeg kjøper fra Øre Vilt i Batnfjorden.
Eide sier han blir inspirert av Tingvollost.
– Ja, jeg er jo det! Jeg har alltid vært interessert i å ha mest mulig kunnskap om lokal mat. Da er det jo naturlig at jeg blir interessert i folk som lager mat fra «børjan av» som meg, forteller han.
Å få til en god spekeprosess er oppgaven Eide har lagt ned mest arbeid i.
– En god speking er vanskelig, og handler om å ha full kontroll på luftfuktigheten. Å finne den riktige nøkkelen til å speke hurtig og riktig nok, er alltid en utfordring. Dette har jeg forsket lenge på, men føler at jeg nå har funnet svaret på den gåten.
Tingvollfjord startet Eide opp med for cirka to år siden. Han fikk raskt godkjent sitt produksjonskjøkken, og startet kjapt på arbeidet.
Nye typer spekepølser
I dag fikk publikum smake på 3 nye typer spekepølser.
Først var det en chili- og salamipølse, så en pølse laget av hjort og blåbærsirup og til slutt en type pepperonipølse han har kalt Pepper Ironi. På bordet lå også nydelig tørrsaltet hjemmerøkt bacon på gammeldags måte. Her førte smaksprøven til at vi måtte vippse fra oss noen kroner, for litt bacon uten vann.
Dessverre for speke- og baconhungrige nordmøringer er Tingvollfjords distribusjon svært eksklusiv. Eides spekepølser får du per i dag kun kjøpt i Tingvollost sitt utsalg i Torjulvågen. Dog, han selger sitt bacon via Facebooksiden Tingvollfjord. Her selger han også noen ganger hjemmelaget leverpostei.
– Som regel sender jeg varene ut med noen som enten skal til eller noen som skal forbi, mens noen ganger tar jeg det også med selv.
Over påske skal det blant annet sendes pakker til Oslo og Vestnes.
Kjeder og butikker har selvfølgelig allerede oppdaget Eides kvalitetsprodukter.
– Det er veldig til pågang fra butikker som vil selge mine produkter, det har det vært hele tiden. Men jeg driver med et småskala salg, og prøver å holde det på det nivået.
– Dette er jo mer som et personlig håndarbeid enn en stor produksjon.
Og, som svar på spørsmålet om han kan tenke seg å sette bort produksjonen til andre, svarer han følgende:
– Jeg ville nok ikke følt at dette var mitt da. Så, nei…
Eide er synlig lykkelig som en liten produsent av hjemmelagde kjøttprodukter.
Traust!en sånn er det bare…