Tar grep mot barnefattigdom i Kristiansund – KAK ønsker mer inkluderende aktivitet til alle

KAK-leder Tore Løvik. Arkivfoto 2018: Linn Inger Angell

Mange barn får ikke ta del i fritidsaktiviteter på grunn av foreldrenes økonomi, derfor vil Kristiansund Atletklubb  med Tore Løvik i spissen bli mer inkluderende og gi alle et tilbud.

Prosjektet “Alle skal med” vil inneholde leksehjelp, fritidsaktiviteter og matlaging. KAK gjør sitt for at barna skal ha likt grunnlag uansett utgangspunkt.

Å ha lav inntekt er et tabu, og de som rammes av dette bruker ikke kringkaste sin situasjon til samfunnet rundt seg. Det kan derfor være vanskelig å både se, høre om og forstå hva det betyr å leve under fattigdomsgrensa for en familie. Ikke minst hva det innebærer for barna.

– KAK er ikke en A4 klubb, vi vil gjøre en innsats for å faktisk få en forandring. Vi ønsker at barn skal få den samme muligheten til en aktiv fritid, uavhengig av foreldrenes økonomi. For å få til det trenger vi at etatene spiller på lag, sier Tore Løvik i en pressekonferanse på klubbhuset ved Idrett onsdag ettermiddag.

371 barn lever under fattingdommsgrensen

Løvik var i et møte med kulturavdelingen for noen uker siden. Der fikk han vite statistikken over fattigdommen i Kristiansund, og det ble mange søvnløse netter for klubblederen.

– Jeg trodde ikke det stod så ille til i Kristiansund og tenkte at vi i KAK må gjøre noe, og det fort. Vi kan ikke sitte med hendene i fanget og ikke tenke på alle de barna som ikke har det så bra i den flotte byen vår. Det gikk svært innpå meg etter møtet, sier Tore til KSU 24/7.

371 barn lever under fattigdommsgrensa i Kristiansund. Det er ifølge KAK 371 barn for mye. Omtrent 50 prosent av disse er innvandrere, mens den andre halvparten er norske.

I tillegg er det mellom 300-400 barn som ikke får leksehjelp hjemme, da mange foreldre ikke har mulighet til å hjelpe, enten av økonomiske, språklige eller andre årsaker.

Må få etatene til å snakke sammen

En utfordring kan bli å få de offentlige etatene med på prosjektet. Klubben håper at NAV, barnevernet og skoleverket forener krefter og jobber på tvers av hverandres etater.

– KAK ønsker å være handlekraftig. Så nå tar vi tak i dette og gjør noe med den skjulte “skammen” rundt fattigdom. Det skjer høsten 2018, med eller uten kommunen sin støtte! Vi har sendt en presentasjon av prosjektet til både ordfører og rådmann, men har enda ikke fått svar, sier Løvik.

KAK har en lang liste med bidragsytere som de vil ha med på laget. Lista inkluderer andre klubber, lokalt næringsliv og frivillige organisasjoner de ønsker å få med seg, og frierferden om samarbeid er allerede i gang.

– Angus Gaupset vil bidra med sponsing av mat, slik at barna kan komme sammen og lage mat som en aktivitet og dermed også få et måltid, forteller Tore med stor entusiasme.

Tallene snakker for seg

I tallene fra Bufdir kan en se at Kristiansund ligger over landsgjennomsnittet når det kommer til familieenheter som på en eller annen måte er rammet av fattigdom, i den grad at man havner utenfor normen. I dagens forbrukssamfunn kan det være hardt å slite med å få endene til å møtes.

Barna kan ofte ikke delta på fritidsaktiviteter fordi foreldre har verken råd til kontingent eller utstyr som er nødvendig. Disse barna faller utenfor, kan bli utsatt for mobbing som fører til ytterligere utenforskap. KAK håper nå flere kommer på banen og jobber sammen med dem for en mer inkluderende fritid for alle barn.