Forhåndsstemmingen i Kristiansund starter 10. august og valgdagene er 10. og 11. september.
Ved stemmingen leverer de fleste uendret liste, men det er også mulig å stryke kandidater eller endre på rekkefølgen. Dette skriver Kristiansund kommune på sin hjemmeside.
Du må ha med legitimasjon for å stemme. Som legitimasjon godtas vanlige identifikasjonspapirer med navn, fødselsdato og bilde, som for eksempel pass, bankkort og førerkort.
Dersom du forhåndsstemmer, kan du stemme i hvilken som helst kommune i landet. Din stemme blir da sendt til din hjemkommune. På valgdagene må du stemme i egen kommune.
Slik stemmer du
- Ta med gyldig legitimasjon.
- Finn ditt valglokale. Ditt valglokale er oppgitt på valgkortet. Du kan også finne det på www.valglokaler.no. Kristiansund har 4 valglokaler. Alle velgere tilhører et valglokale, men du står fritt til å velge blant kommunens 4 valglokaler på valgdagene 10. og 11. september.
- Gå inn i avlukket og trekk for.
- Ta stemmeseddelen du vil bruke.
- Gjør eventuelle endringer på stemmeseddelen. Du kan stryke kandidater eller endre rekkefølgen på kandidatene. Stemmesedlene har en kolonne for endring av rekkefølge (nytt nummer i kolonnen) og en kolonne for stryking (kryss i kolonnen). På valgkortet er endringsalternativene beskrevet med illustrasjoner.
- Brett stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut slik at ingen kan se hva du stemmer. Du skal ikke bruke konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene.
- Gå til en valgmedarbeider og vis legitimasjon. Valgmedarbeideren krysser deg av i manntallet og stempler utsiden av stemmeseddelen. Stemmeseddelen må ha stempel for å bli godkjent.
- Legg den stemplede stemmeseddelen i valgurnen.
Lurer du på om du har stemmerett?
Ved stortingsvalg har følgende stemmerett:
Norske statsborgere:
- som vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret (det holder at en fyller 18 år i løpet av valgåret og
- som ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53 og
- som er, eller noen gang har vært, folkeregistrert som bosatt i Norge. Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet.
- Alle som skal stemme må stå innført i en kommunes manntall på valgdagen.
Dersom du har flyttet (meldt flytting til folkeregisteret) til en annen kommune etter 30. juni, er du fortsatt registrert i manntallet og har stemmerett i den kommunen du flyttet fra.
Dersom du bor i utlandet, men har hatt i folkeregisteret adresse i Norge i løpet av de siste 10 årene, blir du automatisk ført inn i manntallet i den kommunen der du var registrert som bosatt da du flyttet fra Norge. Dersom du ikke har vært registrert bosatt i Norge de siste 10 årene, må du søke din siste bostedskommune om å bli ført inn i manntallet.