KSU 24/7
4 minutter lesetid

Smøla og Nordmøre kan bli dramatisk forandret!

Statkraft foreslår i sitt planinitiativ til Smøla kommune å rive eksisterende turbiner for å sprenge fram nye veier, oppstillingsplasser og fundamenter til 20-40 nye turbiner – opptil 220 meters høyde! Disse vil i så fall bli dobbelt så høye som eksisterende turbiner og dominere omgivelsene i et helt annet omfang enn i dag.

Saken fortsetter etter annonsen

Statkraft ønsker å beholde dagens installerte effekt, men nevner ikke at sveiparealet til turbinene vil øke med 30-40%. Statkraft bagatelliserer konsekvensene av planinitiativet i sitt saksframlegg.

Hastigheten ved vingespissene økes betraktelig

De nevner heller ikke at hastigheten ved vingespissene vil øke fra 150 km/t til 300 km/t ved 9 omdreininger i minuttet. Turbinene kobles ut ved 15 omdreininger i minuttet. Da er hastigheten ved vingespissene oppe i 480 km/t ved de største turbinene som har rotordiameter ca. 172 m.

Dette betyr en vesentlig større fare for kollisjon med fugler. Allerede i 2019 var det funnet 100 drepte havørn etter en periode på 13 år. Det betyr minimum 8 drepte havørn pr. år. Ved Haramsøya har fugletelling avdekket en funnprosent på ca. 50% ved søk etter drepte fugler – det betyr at det reelle antallet er vesentlig høyere.

Og hva skjer når hastigheten på turbinbladene dobles og det totale sveiparealet økes med 30-40%?

Havørnbestanden på Smøla med omkringliggende arealer er forholdsvis stabilt. Hvor mange havørner skal vindkraftanlegget på Smøla fores med? Hvor mye tåler bestanden? Hvor mange smølaliryper skal lide samme skjebne?

Statkraft opplyser i sitt planinitiativ at de skal «gjenbruke eksisterende infrastruktur som veier, kraftlinjer og servicebygg». Samtidig opplyser de at de 68 eksisterende turbinoppstillingsplasser og fundamenter må rives fordi » de nye turbinene i liten grad bli plassert på nøyaktig de samme punktene i terrenget som de gamle vindturbinene». Det betyr i klartekst at de skal sprenge fram nye veier og etablere enorme turbinoppstillingsplasser og fundamenter til de 20-40 nye turbinene.

Smøla skal raseres på nytt – 23 år etter forrige rasering!

Statkraft unnlater å vise konsekvensene av turbiner opptil 220 meters høyde. Det kunne de gjerne gjort i sitt saksframlegg – det er fort gjort. Se illustrasjonene som viser konsekvensene. Se hvordan Smøla så ut før Statkraft fikk «låne» terrenget i 25 år, Hvordan det ser ut i dag og hvordan det vil se ut i nye 25 år hvis Statkraft får viljen sin.

Er dette bærekraftig og fornybart?