Smøla kommune har fått innvilget et tilskudd på 1.047.900 kroner til prosjektet «Gulrot 110». Målet er å øke salgbare avlinger av gulrot og kålrot på Smøla med ti prosent i løpet av tre år.
Det er kompetanse- og næringsutvalget i fylket som enstemmig har vedtatt å gi støtten.
Prosjektet «Gulrot 110» eies av Norsk Landbruksrådgiving og er et svar på et konkret behov fra dyrkermiljøet i regionen. Bakgrunnen for vedtaket er ønsket om å styrke grønnsaksproduksjonen i et av kjerneområdene for frilandsgrønnsaker i fylket.
Smøla produserer årlig mellom 1.100 og 1.300 tonn gulrot og 180 til 250 tonn kålrot. Mye av dette går til markedet gjennom Smølagrønt, Bama og lokale butikker. Smølagulrot er allerede en etablert merkevare, men produsentene ønsker nå å løfte både kvalitet og volum.
Prosjektet er delt inn i fire hovedområder:
Forbedringspotensial: Samarbeid med dyrkerne for å identifisere flaskehalser og prioritere tiltak.
Agronomiske tiltak: Utprøving av frø, gjødsel, plantevern og dyrkingsteknikker.
Lagringskvalitet: Optimalisering av lagringsforhold og vurdering av vaske- og pakkelinje.
Formidling: Deling av kunnskap gjennom fagsamlinger og lokale møter.
Prosjektet er brukerstyrt og legger stor vekt på involvering av dyrkerne i alle faser. Det skal gjennomføres planleggingsmøter, evalueringer og aktiv kunnskapsdeling underveis.
Fylkeskommunen vurderer prosjektet som relevant, godt forankret og med overføringsverdi til andre grønnsaksmiljøer. Det kan bidra til redusert matsvinn og økt lønnsomhet i næringen.
Pengene er bevilget fra den statlige tilskuddsordningen «Regionale tilretteleggingsmidler i landbruket», som forvaltes av fylkeskommunen.