Søndag kveld var det siste søndagsjam på Fastingkjelleren i Kristiansund. Lokale og tilreisende musikere markerte dermed slutten på nesten fem års drift for en av Kristiansunds mest aktive musikkscener.
Varte i fem år
– Det har vært fem veldig artige år, forteller Hege J. Holten til KSU 24/7.
Hun og David startet det hele en mai-dag i 2011.
På Fasting måtte artistene begynne å spille for sin egen cover.
– Det var kjempevanskelig i begynnelsen. Artistene måtte jo lære seg å spille for 50 kroner i cover. Vi fikk jo ikke mer, sier Hege. Så gikk vi opp til 100 kroner, og da kranglet jo folk. Men gjestene skjønte det jo etter hvert. Skulle de ha musikk, så måtte de betale for den.
– Så det har vært en oppdragelsesprosess. Både for oss og publikum. En prosess for å finne ut hva publikum er villige til å betale for. Fastingkjelleren hadde en kapasitet på cirka 90 personer. I snitt legger de kanskje igjen 200 kroner. Når du har 18.000 kroner i maks omsetning på en lørdag har du ikke penger til å betale 16.000 kroner til et band. Så det sier seg på en måte selv.
For mye vedlikehold
– Men nå glær vi oss til å legge ned, sier Hege.
– Vi driver med bar og vakthold. I tillegg var vi vaktmestere på heltid. For høyt og for lavt vanntrykk er et problem på toalettene. Bankterminaler som ikke virker. Så, det er tungt. Vedlikeholdet tok litt knekken på oss – både økonomisk og arbeidsmessig.
I tillegg var Hege alltid redd for hva som kunne skje med gjester på ustødige ben på vei ned eller opp lokalets trapp.
– Vi kommer til å savne gjestene våre veldig. Det blir rart. Det er folkene som skapte trivselen, mener Hege. Det er de som skaper miljøet. Og musikerne selvfølgelig. Musikk har ingen aldersgruppe eller status. Vi har hatt gjester, unge som eldre, som har skapt et utrolig miljø.
Hva nå
Hege har ikke sittet stille.
Sammen med flere frivillige er Hege nå aktiv i arbeidet med det hun kaller en kulturfabrikk i lokalene til Midt-Norsk Fôr i Vågen i Kristiansund.
– Det vi håper på er en kulturfabrikk, og vi jobber nå med en mulighetsstudie. Med vi mener jeg Øyvind Frisvold, Alf Helge Fevåg og Ida Storvik. Vi prøver å samle flere deler av kulturlivet.
– Lokalet er stort nok. Det kan deles opp slik at vi kan ha en stor og en liten scene. I tillegg ønsker vi å slippe til små lokale forestillinger som revyer og dukketeater. Det er ønskelig å få til noe for de eldre og de yngre. Kort fortalt ønsker vi å lage et flerbrukshus for folk i alle aldre.
Det skal arrangeres et møte der publikum skal få komme med innspill.
– Det er et utrolig bygg og uteområde. Tenk på alt vi kan få til med det. Vi trenger flere folk på besøk til oss. De kan komme sjøveien og til lands. Bygget ligger midt i smørøyet, mener Hege.
Hege håper kommunen og Midt-Norsk Fôr nå blir enige om bygget.
– Hvis bygget kommer på kommunens hender så ønsker jo vi å prosjektere. Vi har allerede gjort mye forarbeid på dette.
Akkurat nå er det ingen som vet hvordan eierforholdet blir.
Hege presiserer også at hun ikke vil kalle dette et kulturhus.
– Det er ikke plass til alt et kulturhus bør inneholde. Vi skal være en kulturfabrikk.
Drømmen er klar
– Slår vi ned vegger og bygger et galleri kan vi arrangere konserter og forestillinger for 50 til 100 mennesker, 200-400 eller 400-600 mennesker.
– Vi trenger et hardt bygg tåler litt bruk. Vi trenger scener for kunst og dans. Hva med samarbeidsprosjekter som dansere til levende musikk?
– Kommuner bør satse på kultur som næring. Aktivitet skaper aktivitet. Og i tillegg har vi sjø og vakker natur, avslutter Hege J. Holten.