Målet med brønnen var å bestemme størrelse og utstrekning av Fogelberg-funnet, samt å skaffe kunnskap om egenskapene til reservoarene – blant annet hvor godt gassen strømmer.

– Vi har fått positiv informasjon fra brønnen, og våre estimater av reservoarenes tykkelser og kvalitet er bekreftet. Det er også gjennomført en produksjonstest som viser at gassen strømmer godt, sier administrerende direktør Dag Omre i Spirit Energy Norge.

Spirit Energy fant Fogelberg-prospektet på Haltenbanken i Norskehavet i 2010. Oppdaterte volumberegninger tilsier at funnet inneholder mellom 40 og 90 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (mmboe). Tidligere anslag tilsa mellom 23 og 94 mmboe.

– Dette er meget gledelige nyheter. Gjennom boringen har vi løftet den nedre delen av ressursestimatet betydelig, og dermed redusert risiko og fått et mer robust prosjekt. Alt ligger nå til rette for at Fogelberg kan bli vår neste utbygging som operatør på norsk sokkel. Målet er å levere en plan for utbygging og drift til myndighetene i 2019. Da er produksjonsstart i 2022 mulig, sier Omre.

Havbunnsløsning

Dersom Fogelberg blir besluttet bygd ut, er planen å gjøre det som en havbunnsløsning knyttet opp til Åsgard B-plattformen. Derfra vil prosessert gass bli sendt via Åsgard transportrørledning til Kårstø, mens kondensat lagres på Åsgard C før det transporteres videre med tankskip.

For tiden bygger Spirit Energy ut Oda i Nordsjøen. Oljefeltet har produksjonsstart i 2019.

– Vi har en dyktig prosjektorganisasjon som har jobbet med Oda i flere år. Det passer godt å få inn et nytt utbyggingsprosjekt nå som vi nærmer oss innspurten for Oda-utbyggingen, sier Omre.

Om avgrensningsbrønnen

Brønn 6506/9-4 S ble boret til 4580 meter under havbunnen. Målet var å redusere usikkerheten knyttet til ressursestimatene av gass og kondensat i Garn- og Ileformasjonene av mellomjura alder. Brønnen påtraff en 67 meter kolonne med hydrokarboner i Garn. Det ble gjort omfattende datainnsamling i brønnen. Det ble også boret et sidesteg til der fremtidige produksjonsbrønner vil kunne plasseres. Fra dette området ble det gjennomført en vellykket produksjonstest.
Brønnen ble boret av den halvt nedsenkbare riggen Island Innovator, operert av Odfjell.

Interessentskapet i Fogelberg-lisensen består av Spirit Energy, operatør, (51,7 %), PGNiG Upstream Norway (20 %), Faroe Petroleum (15 %) og Dyas Norge AS (13,3 %)*.

* Dyas’ transaksjon med Faroe Petroleum fordrer godkjenning fra norske myndigheter.