Nordmøre regionråd kommer i dag med en tilbakemelding fra møtet med HMR og ordførerne på Nordmøre 14. februar 2019.
Det vises til møtet mellom ledelsen i Helse Møre og Romsdal (HMR) og ordførerne på Nordmøre 14.2.19 hvor bakgrunnen for, og innholdet i, styrets innsparingsvedtak ble presentert.
Regionrådet aksepterer ikke ytterligere nedbygging av spesialisthelsetjenesten på Nordmøre i interimsperioden til nytt sykehus står ferdig.
Regionrådet er ikke enig i premissene for innsparingsforslagene knyttet til fødetilbudet og rehabiliteringstilbudet, det stramme tidspresset som helseforetaket har lagt opp til, og at det fremmes forslag som ytterligere vil forsterke skjevheten i tjenestetilbudet for innbyggerne i Møre og Romsdal.
Kommunene mener at foretakets fokus på større fagmiljø isolert sett går på bekostning av brukerperspektivet, og regionrådet mener at faglige argumenter også må omfatte nærhet, trygghet og likeverdighet.
Helseforetaket er tydelig på at det er den økonomiske situasjonen som nå er bakgrunnen for tidspresset og de foreslåtte innsparingsprosjektene.
Regionrådet erkjenner at HMR har økonomiske utfordringer som kan ha sin årsak i for lave inntektsrammer fra HMN i forhold til behovet, for lite løpende omstilling og for lav realiseringsgrad av vedtatte effektiviseringsprosjekter. I tillegg har byggprosjektet påført helseforetaket ekstra kostnader og forlengelse av interimsperioden frem til nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal (SNR) står ferdig. Med HMR sin «sykehushistorie» er dette ytterst uheldig.
Regionrådet er enige i at helsetjenestene er under endring, men det er stor bekymring knyttet til tidsrammen og konsekvensene av de foreslåtte innsparingsprosjektene i Helse Møre og Romsdal, både i forhold til forsvarlighet for innbyggerne, brukerperspektivet, skjevheter i tilbudet av spesialisthelsetjenester i fylket og i de samlede økonomiske konsekvensene, både for HMR og for kommunene. Samhandling er kjernebegrep for den samlede helsetjenesten, men tidspresset i prosessene gir ikke kommunene reell innflytelse og heller ikke god samhandling for å finne fremtidsrettede løsninger på helsetjenestene i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Det er sterkt kritikkverdig at det opprettes en arbeidsgruppe med kun ansatte fra Ålesund sjukehus for å se på helheten av rehabiliteringstilbudet i fylket.
ROS-analysene for samling av fødetilbudet i Kristiansund eller Molde og samling av all døgnbasert spesialisert rehabilitering til Ålesund viser meget høy risiko på flere sentrale områder, noe som vil stille krav til omfattende kompenserende tiltak. Så langt er det ikke presentert beregninger av økonomiske konsekvenser for dette, og regionrådet stiller seg tvilende til om samling av føde/barsel og rehabilitering vil gi direkte økonomiske besparelser for HMR. Regionrådet er spesielt bekymret for at HMR og HMN er villig til å ta ansvar for den økte dokumenterte risikoen som lengre avstander til fødetilbud representerer.
Regionrådet mener at HMR først må se mer på intern organisering, interne arbeidsprosesser og egen gjennomføringsevne i effektiviseringstiltak.
Regionrådet viser til at vedtatt innsparing på kr 200 mill. for 2019 tilsvarer rundt 3,4% av HMR sin samlede økonomiske ramme på kr 5,9 mrd. Hvilke planer har helseforetaket hvis det viser seg at de foreslåtte interne innsparingsprosjektene ikke har de forventede konsekvensene?
Ny Akuttmedisinforskrift fra 2020 får konsekvenser for bemanningen av interkommunale legevaktsamarbeid. I kombinasjon med innsparinger i HMR vil dette legge større press på de prehospitale tjenestene, og da særlig ambulanseberedskapen. Regionrådet vil derfor understreke at
ambulanseberedskapen må opprettholdes på dagens nivå, gitt dagens fødestruktur. Både samling av fødetilbud og et fremtidig SNR vil gi økt bruk av ambulanse.
Regionrådet er også veldig bekymret for at SNR vil svekkes dersom forslagene om samling av fødeavdelingene og rehabiliteringstilbudet blir realisert. En slik situasjon vil igjen kunne utfordre hele helseforetaket og Møre og Romsdal som egen region.
Med hilsen
ORKidé – Nordmøre Regionråd / Ordførerne på Nordmøre