Av Arne Grødahl, Kristiansund.
Næringslivet rundt oppdrett og havbruk går så det suser. Kommunene rundt Kristiansund merker det. Kristiansund har også bedrifter som er på teknologisk internasjonalt høyt nivå. Det tegnes og forskes på fremtidens arbeidsskip med gode resultat i Kristiansund.
Sparebanken 1 leverer tidenes resultat.
Kristiansund BK er snart klar for første kamp i toppdivisjonen.
Selv i den harde debatten og engasjementet rundt renovasjon så er bakteppet at uansett plassering så skal det bygges nytt og miljøvennlig som skal erstatte dagens anlegg. Noen av våre mest slitte skoler skal erstattes av nye og egnede bygg.
Innlandet skole leverer resultater på topp nasjonalt nivå.
Sentrumsplana nærmer seg vedtak og realisering. Gårdeiere, kommune, næringsdrivende er offensive sammen for å løfte sentrum. Det er 10 millioner disponibel for å ruste opp sentrum. Mye tyder på at blant annet gågata står for tur.
Det er to andre løft for sentrum som også jobbes knallhardt for å realisere.
Kulturhus nærmer seg stadig realisering. Med midler på sist statsbudsjett og nå er det håp om ytterligere bevilgninger som gjør at prosjektet nærmer seg gjennomføring.
Det andre prosjektet som vil bety massevis for sentrum er Campus Kristiansund. Håpet er 1000 studenter og 1000 elever fra fagskole og muligens Atlanten vgs. Det er her ment å legge det til sentrum. For et løft det kan bli.
Det tredje prosjektet som også jobbes knallhardt med er Kulturfabrikken. I gamle forfabrikken. Ildsjelene der fortjener skryt. Realiseres det så vil en drøm oppfylles for alle som har heiet på den delen av kulturlivet som fra før ikke har hatt noen plass eventuelt som har hatt veldig kummerlige forhold. Dette blir også en bro mellom kulturbeitet og småbåthavna i vågen og sentrum. Dette vil styrke det som foregår i begge retninger.
Kristiansund og Nordmøre havns planer for Kranaskjæret er også kjent. Et steinkast fra kulturfabrikken. Vil bety mye for Kristiansund som gjestehamn og for å utvikle arrangement med båt og sjø som fellesnevner. Med kulturfabrikken som nærmeste nabo som vil være arrangementeksperter sammen med de dyktige folka i Braatthallen.
Samtidig vet vi om voldsom aktivitet både hos næringsliv og kulturliv i kommunene rundt oss.
Spørsmålet blir da: greier vi å realisere dette? Har vi folk som er dyktige nok til å gjøre planer om til konkrete levedyktige prosjekt.
Mitt svar er et rungende ja. Både hos næringsliv og hos det offentlige. De siste ansettelsene som har foregått for å løfte Nordmøre viser dette: Ellen Engdahl og Roland Mauseth er to eksempler. Helseinnovasjonssenteret som også er i front nasjonalt trekker også til seg folk utenfra i prosjektledelsen som har kompetanse som viser at vi er attraktive. Jeg hilser velkommen alle som vil bidra positivt for regionen vår. Enten det er enkeltpersoner, næringsliv, fylkeskommune eller trøndere. Vi må bare melke ut alle positive prosjekt som er mulig. Nå skal det bli slutt på å bli sett på som sytete og negative. Nordmøringen har alltid reist seg etter en storm og etter konjekturnedganger. Det gjør vi ved å være fremoverlente, optimister, nyskapende og ved å være et folk som ser mulighetene. Vi vet sola finnes bak de mørke skyene.