Møre og Romsdal politidistrikt har en lang og utfordrende kystlinje, og lange fjorder som gir svært mange stor glede av å ferdes til sjøs med fritidsbåt. Politiet lover også i år synlighet og tilstedeværelse. To politibåter vil forflyttes på henger eller på sjøen, slik at våre mannskaper kan dukke opp på vannet rundt om i hele politidistriktet i sommer.
– Denne sommeren er det meste av festivaler avlyste og vi forventer derfor at aktiviteten blir størst rundt gjestehavner og attraktive uthavner. Politiet vil forsøke å følge opp med patruljering på aktive områder for forebygging og kontroll, sier Leif E. Bergem-Ohr som er leder Politiets sjøtjeneste i Møre og Romsdal politidistrikt. Han forventer at 2020 blir et år med stor aktivitet på sjøen. Færre vil reise på ferie i utlandet og politiet tror at flere aktivt vil bruke sine båter.
Svært mange er om bord i båt i løpet av året, også om de ikke eier en båt selv. Båtlivsundersøkelsen for 2018 viste at det var 950 000 sjødyktige båter i husstandene i Norge fra kano og robåter til seilbåter med overnattingsmuligheter. I år passerer vi nok 1 million fritidsbåter. Samme undersøkelse viser at 36 % av befolkingen i Møre og Romsdal hadde båt i 2017, og at 62 % av befolkningen hadde vært på minst en båttur. 51 % hadde to eller flere sjødyktige båter og 77 % hadde motorbåt som hovedbåt (inkl. vannskuter). Samtidig viser Redningsselskapets drukningsstatistikk at åtte personer druknet i 2019[1] mot 6 i 2018 i Møre og Romsdal. Bare Rogaland (14) og Nordland (11) hadde flere drukningsulykker registrert i 2019.
– Åtte druknede er åtte for mange og tre av disse var knyttet til aktivitet med fritidsbåt i vårt fylke. Politiet ønsker å forebygge alvorlige ulykker med fritidsbåter og har hovedfokus på promille, fartsovertredelser, uaktsom kjøring og lanterneføring, sier Bergem-Ohr.
Brudd på bestemmelsen håndheves ved bruk av forenklede forelegg. Politiet vil også kontrollere om båtførere har kompetansebevis/båtførerbevis om de er født etter 1. januar 1980. Påbud om bruk av flytemiddel i de fleste åpne fritidsbåter ble innført i 2015 ved bestemmelse i småbåtloven og vannskuterbruk har siden 2017 hørt til under samme regelverk som fritidsbåter.
– Politidistriktet har et godt samarbeid med Kystvakt, Statens naturoppsyn, Redningsselskapet med flere. Vi har et felles mål om få til en best mulig utnyttelse av alle ressurser som kan bidra til god ferdsel og adferd til sjøs. I sommer samarbeider vi spesielt med Kystvakta v/KV Njord og Statens Naturoppsyn. Politi vil ved enkelte sammenhenger være om bord i deres fartøyer og sammen gjøre kontroll av fritidsbåter og ferdsel. Politiet deltar også i “Klar for sjøen-kampanjen”. Det betyr at vi på enkelte kontroller tar med oss kampanjemateriell i form av brosjyrer med tips for sjøvett, quiz og lakrisbåter til båtfører, avslutter Bergem-Ohr.
Vi ønsker alle en flott og trygg sommer på sjøen. Ta hensyn til hverandre og følg reglene som gjelder.