Den nye MS-medisinen Okrelizumab (Ocrevus) vil koste 200 millioner kroner å innføre og blir for dyr for Norge, som sier nei. Beslutningen møter reaksjoner.
– Vi sier nei til Okrelizumab ut fra den totale kostnaden dette ville medføre for spesialisthelsetjenesten, det er snakk om økte kostnader på om lag 200 millioner kroner, sier Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, til Dagens Medisin.
Mandag kan et nytt revolusjonerende medikament mot multippel sklerose (MS) innføres. Pasienter har ventet i over 20 år, sier MS-forbundet.
Saken skal opp i Beslutningsforum, hvor det skal avgjøres om MS-pasienter med den dårligste prognosen, såkalt primær progressiv multippel sklerose (PPMS), vil få denne medisinen.
Ocrelizumab (Ocrevus) er ifølge MS-forbundet den første bremsemedisin som kan hjelpe mennesker med PPMS.
Dokumentert effekt
– Vi i MS-forbundet er alvorlig bekymret. Når det kommer en bremsemedisin som har effekt, og som utsetter utviklingen av skader og uførhet, må norske MS-pasienter få tilgang til den. Dette er en gruppe pasienter som har ventet på bremsemedisiner i over 20 år, heter det i en uttalelse fra MS-forbundet.
Ocrelizumab ble innført i Europa i fjor og fikk da markedsføringstillatelse i Norge. Den er også godkjent i USA. Medisinen har ifølge Statens legemiddelverk dokumentert effekt, men prisen er høy og «sannsynligvis i øvre sjikt av det som kan anses som kostnadseffektiv behandling», skriver Dagens Medisin.
– Tiden er overmoden
Overlege og nevrolog Øivind Torkildsen ved Haukeland universitetssjukehus mener det er på tide at medisinen godkjennes.
– Det er positivt at de endelig gjør denne vurderingen. Tiden er overmoden for at legemiddelet kan bli tatt i bruk. Det er godkjent i Sverige og Danmark, så i Norge er man på etterskudd, sier Torkildsen til Dagens Medisin.
Rundt 12.000 mennesker i Norge lever med MS. Om lag 10–15 prosent av disse har diagnosen primær progressiv multippel sklerose, ifølge MS-forbundet.