Norsk mat

Line Snåsøy i Senterungdommen brenner for norsk mat. Foto: privat

En av grunnene til at jeg er medlem i senterungdommen er fokuset på trygg og sunn mat. Vi ønsker at det skal være mulig å drive jordbruk, kjøtt, melkeproduksjon og fiske i Norge. Hvis vi har gode vilkår for primærnæringene i landet vårt sikrer vi at maten er produsert på en trygg måte, dyra får et godt liv, og maten blir kortreist.

Dyrevelferd har stort fokus i Norge og vi må fortsette å se på alle områder for dyrehold. Sikrer vi at maten kommer fra Norge står vi sterkere i kampen for at dyr skal behandles på en god måte. Vi kan selv utvikle regelverket i samarbeid, slik at kylling, gris og ku lever gode liv. Laks og annen fisk er også viktige i det norske kostholdet, fiskehelsen er viktig og vi må fortsette med det store fokuset vi har.
Alle dyr i landet vårt skal ha trygge og gode liv, om det er hunden din eller om det er kua som gir melk og ost.

Maten vår må være trygg og sunn. Vi må passe på at vi ikke får i oss giftmidler. Denne sommeren har vi fått se at egg importert fra EU inneholdt stoffer som er skadelige for mennesker. Helsemyndigheter i Belgia kjente til at eggene inneholdt slike stoffer, men valgte å holde informasjonen skjult for media. Hvis maten vi spiser i Norge blir produsert her hjemme er det våre egne tilsyn som kontrollerer produksjon og kvalitet. Kort vei fra produsent til forbruker gjør tilsyn enklere, norske regler med hensyn på grenseverdier av skadelige stoffer behøver ikke være de samme som på det internasjonale markedet. Vi forbrukere må sette strenge krav til maten vår, og vi kan påvirke myndighetene våre i utforming av regelverk. Lages maten i Norge har vi større påvirkningskraft enn om vi kjøper mat fra andre land.

Tenker du på miljøet er kortreist mat en faktor. Produserer vi maten her hjemme korter vi
transportlengden, og vi kan spare miljøet vårt. Alle bidrag monner i klimasaken. Produksjon i Norge kan sikre at sårbare områder får bestå, vi trenger ikke unødig kappe ned regnskog eller ødelegge våtmarksområder for fugl.
All mat kan ikke produseres fornuftig i Norge, men den maten vi har klima til å produsere bør vi satse på. Skulle det bli endringer i internasjonale markeder står vi sterkere om vi i større grad er selvforsynt med mat.

Vi i senterungdommen ønsker oss levende lokalsamfunn. Jordbruk, fiske og oppdrett er alle viktige bidragsytere langs hele landet. La oss sammen jobbe for sunn mat, aktivitet i hele landet vårt og god dyrevelferd.

Line Snåsøy
Nestleder Senterungdommen i Kristiansund