Gratis nettaviser er folks største kilde til nyheter. Og selv om tilliten er lav, er sosiale medier snart like viktig som nettavisene som nyhetskilde.
En ny rapport fra Medietilsynet viser at stadig færre bruker tradisjonelle medieplattformer for å få med seg nyheter i hverdagen.
Sosiale medier spiller en stadig større rolle i nyhetskonsumet, særlig blant unge.
De fleste nordmenn følger med på nyheter, men bruken av tradisjonelle plattformer som radio, TV eller papiravis er på vei ned. Dette kommer frem i Medietilsynets ferske rapport om bruksmangfoldet, basert på tall fra SSBs Norsk mediebarometer 2024.
1 av 4 følger får ikke nyheter fra avis, radio og tv
Utviklingen viser at færre bruker disse plattformene enn tidligere år. Andelen i befolkningen som ikke brukte noen tradisjonelle plattformer en gjennomsnittsdag, økte fra 18 prosent i 2022 til 27 prosent i 2024. Denne økningen er spesielt tydelig blant de under 24 år.
Direktør Mari Velsand i Medietilsynet sier at majoriteten har et sammensatt nyhetsrepertoar. Likevel er det klare aldersforskjeller.
– Majoriteten har dermed et sammensatt nyhetsrepertoar, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
De yngre bruker jevnt over færre nyhetskilder enn de eldre. Blant 16–24-åringene oppsøker nesten halvparten ikke redaktørstyrte medier direkte i sitt daglige nyhetskonsum. Mange konsumerer i stedet nyheter i sosiale medier.
12 prosent får ingen nyheter
Når sosiale medier regnes med som daglig nyhetskilde, er det kun rundt én av ti blant 16–24-åringene som ikke bruker noen nyhetskilder i det hele tatt. Seks av ti i denne aldersgruppen bruker fire eller flere nyhetskilder daglig når sosiale medier inkluderes. Også for befolkningen totalt sett var det bare 12 prosent som ikke brukte noen nyhetsplattformer i 2024 da sosiale medier ble inkludert.
– For de fleste eldre er sosiale medier et supplement til et allerede variert nyhetskonsum, mens disse plattformene i større grad er selve informasjonsnavet for mange unge, sier Velsand.
Inkluderes nyhetskonsum på sosiale medier, er andelen unge som får med seg nyheter daglig ikke vesentlig høyere enn i andre aldersgrupper. Fire av ti følger aviser, radio- og TV-kanaler i sosiale medier, en andel som er enda høyere blant de unge.
– Utviklingen indikerer likevel at det kan bli en utfordring for de redaktørstyrte mediene å bygge en direkterelasjon til unge brukere, sier Velsand.
Sosiale medier like store som nettaviser
I 2024 var daglig bruk av sosiale medier til nyhetsoppdateringer (57 prosent) nesten like vanlig som å bruke nettavis (58 prosent). Nettavis er den nyhetsplattformen med høyest daglig bruk. TV-nyhetene nådde 32 prosent, mens færre får med seg nyheter på radio daglig enn tidligere (22 prosent).
Selv om sosiale medier brukes mye, når de ikke opp på samme måte som redaktørstyrte medier når folk blir spurt om hva som er deres viktigste nyhetskilder. Gratis nettavis (64 prosent), TV (57 prosent), betalt nettavis (48 prosent) radio (39 prosent) er kildene flest over 18 år anser som viktigst. 27 prosent svarer sosiale medier.
– Her ser vi aldersforskjeller, men gratis nettavis er blant de viktigste nyhetskildene også for de under 30 år, sier Velsand.
– Dette viser at redaktørstyrte medier har en posisjon også blant de unge, sier Velsand.
De mest brukte nyhetskildene på tvers av plattformer er NRK, VG TV 2. Lokal- regionaviser rangeres høyere av de eldste enn de yngste, mens det er motsatt for sosiale medier.
Mest tillit til redaktørstyrte medier
Tilliten til redaktørstyrte medier i Norge er fortsatt høy. To av tre hadde høy tillit i 2024, selv om dette er noe lavere enn tidligere. Tilliten til alternative medier sosiale medier er stabilt lav. En positiv sammenheng ses ofte mellom tillit, bruk betalingsvilje.
– Tilliten til redaktørstyrte medier er fortsatt høy, mange mener at de oppfyller samfunnsoppdraget sitt, sier Velsand.
– Likevel ser vi noe fallende tall, flere enn før er usikre på hva de mener. Dette kan ha flere årsaker, som den teknologiske utviklingen framveksten av desinformasjon, sier Velsand.
Den fremtidige oppslutningen om de digitale produktene til norske redaktørstyrte nyhetsmedier er viktig for et godt bruksmangfold videre fremover.
69 prosent mener norske redaktørstyrte nyhetsmedier gir dem kunnskap om viktige saker hendelser. 64 prosent mener mediene er viktige i kampen mot desinformasjon.
Høsten 2024 var 70 prosent av nordmenn usikre på om norske nyhetsmedier bruker KI på en forsvarlig måte.