Optimismen er tilbake i Kristiansund. Nå starter den etterlengtede oppturen. Og alt starter med Maria.
Akkurat nå er boreriggen Deep Sea Stavanger på vei nordover for å bore på Maria-feltet. Boringen er beregnet til å ta 580 dager. Dette vil få en rekke direkte konsekvenser for en presset oljenæring i Kristiansund. Alene er Maria verdt 15,3 milliarder kroner, og det kommer flere etter henne.
Ringvirkninger
Allerede når riggen er på plass vil det få direkte konsekvenser for oljebyen Kristiansund. Maria-utbyggingen vil for eksempel medføre fem ekstra flyvninger i uken med helikopter til og fra Kvernberget. Det kommer til å merkes på Kvernberget. I tillegg er to båter fra Subsea 7 og ytterligere to skip fra Odfjell hyret inn til å serve de behovene som Wintershall har i forbindelse med utbyggingen.
Det er allerede kommet mye rør, som skal lagres, inspiseres og sendes ut. Og mye mer kommer. Det er en utbygging til 15,3 milliarder som nå er i gang utenfor Kristiansund. Den første i en lang rekke. De neste prosjektene som får startsignal er Dvalin og Trestakk, deretter Njord, og mot slutten av året Pil og Bue.
– Det er om å gjøre at selskapene fortsetter å lete i Norskehavet, sier ordfører Kjell Neergaard til KSU 24/7. Men det ser også veldig bra ut. Etter en periode med lav aktivitet er for eksempel Statoil på hugget igjen. Dette er gode signaler også for de andre, sier han.
Havteknologi
På Norskehavskonferansen i Stjørdal sist uke, fikk Kristiansund skryt fra Jonas Gahr Støre. Han roste kommunen for å tenke havrommet og det var spesielt ros for planene om Havteknologisenteret, som planlegges på Bolgneset.
– Vi stilte med syv deltakere til konferansen. Arrangørkommunene Stjørdal og Trondheim, stilte med to hver. Dette tror jeg selskapene får med seg, sier Neergaard. Vi er godt etablert som oljekommune, og det skal vi fortsatt være. Det var kristiansundere på alle bord i Stjørdal.
– Endelig begynner vi å få betalt for plasseringen, sier oljerådgiver Helge Hegerberg i Kristiansund kommune. Vi har en flott forsyningsbase i Vestbase og Oss-Nor, og vi har en flott flyplass. Alt dette er tilgjengelig innenfor et lite område. I tillegg har vi også godt med baseplass, både i Kristiansund og Averøy.
Utsettelse på tre år
Alt har på sett og vis blitt satt på vent i nesten tre år. På disse tre årene har det vært bortimot bråstopp i svært mye av aktiviteten i oljebransjen. Nå har tannhjulene igjen startet og da blir det mye som skjer samtidig.
Nye muligheter
Tre nye selskaper fremheves av Neergaard som spennende. Det er Wintershall, DEA og VNG. Dette er tre selskaper som Kristiansund kommune har god dialog med.
– Denne dialogen med selskapene som opererer i kommunen gir oss et fortrinn. Dette er toveis, og vi får god informasjon fra disse, og gir god informasjon tilbake, sier ordfører Neergaard. Det er viktig for oss å få god informasjon, for da kan vi følge opp med det vi kan bidra med.
Se nordover!
Neergaard og Hegerberg ber næringslivet på Nordmøre om å se nordover. Det er mye aktivitet som planlegges i nordområdene i årene som kommer, og tospannet mener at rett kompetanse finnes nettopp i Kristiansund.
– Arnt Wærnes har skjønt dette. Både Oss-Nor og Benor er allerede etablert i Hammerfest. Vi mener at flere må tenke som dette. Mulighetene kommer, da er det viktig å være på plass. oppfordrer Neergaard.
Snart seriestart
– Så er det snart seriestart. Dette vil sette sitt preg på Kristiansund. Fra seriestarten mot Molde, går det slag i slag. Også her må vi gripe mulighetene dette vil gi byen. Jeg tror nesten ikke vi forstår helt omfanget av at vi har KBK i tippeligaen, avslutter en fotballglad og optimistisk ordfører.