NAV har lansert en ny arbeidsindikator som måler hvor godt etaten lykkes med å få folk ut i jobb. De første resultatene viser at NAV-kontorene i Møre og Romsdal samlet sett har de beste resultatene i landet.
– Det er bra at vi nå har fått et verktøy som måler hvor godt vi lykkes med samfunnsoppdraget vårt. Det gir oss verdifull innsikt i eget arbeid, som vi skal bruke til å bli enda bedre, sier Stein Veland, direktør i NAV Møre og Romsdal.
Slik fungerer arbeidsindikatoren
Den nye arbeidsindikatoren måler NAVs bidrag til at personer som får arbeidsrettet oppfølging faktisk kommer i jobb. Den sammenligner hvor mange som er i jobb tre måneder etter oppfølging, med et statistisk forventet resultat basert på tidligere erfaringer og forhold på arbeidsmarkedet.
Forskjellen mellom det forventede og det faktiske resultatet viser om NAV har bidratt til å få flere eller færre ut i jobb enn forventet.
Gode resultater i Møre og Romsdal
I september 2024 fikk 13 233 personer arbeidsrettet oppfølging i Møre og Romsdal. Tre måneder senere var 22,8 prosent av disse i jobb minst 19 timer i uka – 1,3 prosentpoeng høyere enn det den statistiske forventningen skulle tilsi.
– Jeg er glad for å se at det gode arbeidet som gjøres ute i NAV-kontorene gir synlige resultater. Vi har jobbet målrettet med å styrke veiledningskompetansen, og markedsarbeidet er nå en naturlig del av arbeidet til den enkelte veileder, sier Veland.
Han trekker også frem godt samarbeid med arbeidsgivere, kommuner, utdanningsinstitusjoner og andre samarbeidspartnere i fylket.
Resultater for prioriterte målgrupper
Indikatoren viser også resultater for NAVs prioriterte målgrupper i Møre og Romsdal for perioden september–desember 2024:
Innvandrere fra landgruppe 3: 26,3 % i jobb, 3,3 prosentpoeng høyere enn forventet.
Unge under 30 år (Ungdomsgarantien): 19,6 % i jobb, 0,9 prosentpoeng høyere enn forventet.
Langtidsarbeidssøkere (over ett år): 21 % i jobb, 3 prosentpoeng lavere enn forventet.
Personer med nedsatt arbeidsevne: 20,6 % i jobb, 1,5 prosentpoeng høyere enn forventet.
Tolkningsforbehold
NAV understreker at indikatoren ikke sier noe om årsakene til resultatene, og at tallene for små NAV-kontor kan svinge mye fra måned til måned. Det viktigste er å følge utviklingen over tid og se om man beveger seg i riktig retning.
Stabil arbeidsledighet
Tall fra april 2025 viser at arbeidsledigheten i Møre og Romsdal er på 1,8 prosent, noe som tilsvarer 2.468 helt ledige personer, og arbeidsmarkedet i fylket vurderes som stabilt.
– Arbeidsmarkedet i Møre og Romsdal viser en stabil utvikling, men vi ser fortsatt behov for målrettede tiltak for å støtte de som står utenfor arbeidslivet, sier Stein Veland.
Kort oppsummert: NAVs nye arbeidsindikator viser at Møre og Romsdal ligger i topp nasjonalt på å få folk i jobb, med særlig gode resultater for innvandrere og unge. Arbeidsledigheten i fylket er lav og stabil, men NAV vil fortsette å styrke innsatsen for de som står utenfor arbeidslivet.