Torsdag 8. mai 2025 er det 80 år siden Norge ble frigjort fra fem års tysk okkupasjon. Over hele landet markeres dagen, og i Kristiansund står både historien og dagens veteraner i sentrum for feiringen.
En dag for frihet og takknemlighet
Frigjørings- og veterandagen har vært en offisiell flaggdag siden 1962, og siden 2010 har dagen også vært viet heder til alle norske veteraner – fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner. I Kristiansund starter markeringen på Piren klokken 18.00, med påfølgende minnestund og kransenedleggelse til ære for sjøfolk og ofre for krigen. Ungdomsrådet i Kristiansund holder tale, og arrangementet fortsetter med marsjering til minnesmerket for Holocaust og videre til Minnelunden, før det hele avsluttes med gratis konsert i Kirkelandet kirke. Der spiller Frei Hornmusikk og utvalgte musikere fra kirkens Salig Leven prosjekt.

I den anledning har vi snakket med veterankontakt i Kristiansund Ingunn Strand.
Veterankontaktens rolle
Ingunn Strand, som er veterankontakt i Kristiansund, forklarer at hennes rolle er å bistå veteraner med informasjon og støtte, og å være bindeledd mellom kommunen og Forsvaret. Kristiansund har hatt en veteranplan siden 2019, og denne er nå felles for hele Nordmøre. Målet er å anerkjenne, ivareta og følge opp veteraner gjennom hele året, ikke bare på 8. mai.
Hva skjedde i Kristiansund 8. mai 1945?
Da Nazi-Tyskland kapitulerte 8. mai 1945, la de tyske styrkene i Norge ned våpnene uten kamp. I Kristiansund var det en spesiell stemning: Byen hadde vært hardt rammet av bombing under krigen, og befolkningen hadde levd med frykt og usikkerhet. Etter frigjøringen ble de tyske soldatene beordret til å forlate sine støttepunkter innen 11. mai, og en vaktstyrke ble igjen for å sikre våpen og minefelt. Byens ordfører, Ulrik Olsen, vendte tilbake for å motta byen, men det var kaotiske tilstander på det tyske kommandanturet før makten kunne overleveres på skikkelig vis.
Motstandsgruppen XU hadde i dagene før frigjøringen til og med hentet ut våpen fra tyske bunkere, noe den tyske kommandanten valgte å overse mot at de kvitterte for geværene – en unik hendelse i norsk krigshistorie.
Et blikk fremover
Markeringen i Kristiansund inkluderer både minnestunder, ungdommens perspektiv og kulturelle innslag. Dette er en dag for å minnes ofrene, hylle motstandsfolk og veteraner, og samtidig lære nye generasjoner om betydningen av frihet og fellesskap.
Denne artikkelen er laget med hjelp av generativ kunstig intelligens og verfisert av redaksjonen i KSU 24/7.