• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
KSU 24/7

Lyden av Nordmøre

  • Bli abonnent
  • Aktuelt
  • Natur
  • Næringsliv
  • Kultur
  • Sport
  • Podkast
  • Radioprogram
  • Radiobingo
Meny
  • Aktuelt
  • Kultur
    • Musikklikar
    • Grønne løker
    • Lokalhistorie fra Nordmøre
  • Natur
  • Næringsliv
  • Sport
    • Mørkeblått blod
  • Radiobingo
  • Podkast
  • Debatt
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Lytte på radio
  • Tips oss
  • Kontakt oss
  • Annonsering
  • Personvern
  • Salgsvilkår
DEBATT
2 minutter lesetid

Matprisene øker – bonden sitter igjen med minst

Gert Rietman, fylkesleder i Møre og Romsdal SV og Line Karlsvik, førstekandidat Møre og Romsdal SV. Foto: Møre og Romsdal SV
Line Karlsvik, førstekandidat Møre og Romsdal SV og Gert Rietman, fylkesleder i Møre og Romsdal SV
Publisert: 20 mars, 2025 09:23
Oppdatert: 20 mars, 2025 09:23

NorgesGruppens årsrapport viser et overskudd på hele 4,88 milliarder kroner før skatt i 2024. Tallene bekrefter det vi lenge har visst: De store matvarekjedene tjener godt på å selge mat – mens bonden får en stadig mindre del av verdiskapingen.

Saken fortsetter etter annonsen

Samtidig som matprisene i butikk øker, opplever norske bønder at prisene de får for egne varer henger etter. Det er rett og slett ingen sammenheng mellom den prisen bonden får for kjøtt, melk, korn og grønnsaker – og hva kundene må betale i butikken. Resultatet er at forbrukerne betaler mer, mens den som faktisk produserer maten får mindre igjen.

Dagens situasjon er alvorlig. Norsk matproduksjon er en bærebjelke i vår felles beredskap og matsikkerhet. For å sikre norsk mat på norske bord – i dag og i framtida – må bonden få sin rettmessige del av verdiskapingen. Vi trenger rammevilkår som gjør det mulig å opprettholde en bærekraftig og lønnsom matproduksjon i hele landet.

Overskuddene i dagligvarekjedene viser klart at det er rom for en mer rettferdig fordeling i verdikjeden. Det handler ikke bare om økonomi – det handler om mattrygghet, beredskap og vår evne til å produsere mat i usikre tider.

Vi forventer at regjeringen tar tak og sikrer at bondens andel styrkes. Matberedskap starter hos bonden – ikke i kassa hos dagligvarekjedene

Av: Line Karlsvik, førstekandidat Møre og Romsdal SV og Gert Rietman, fylkesleder i Møre og Romsdal SV

Du vil kanskje også lese

Dordi Lerum: – Et norsk mat eller støtt global urettferd Lokalmat og reiseliv på internasjonal messe i Berlin Lokal mat på lokale fat Tre blad Unhjem viser smykkekunst på Kunstforeningen under Operafestukene

Linker

Tips oss
Ditt abonnement
Registrer/logg inn

Redaksjonen

Daglig leder
Charles Hagen Williamsen
Tlf: 90938312

Marked

Markedsansvarlig
Charles Hagen Williamsen
Tlf: 90938312

Følg oss

  • Email
  • Facebook
KSU 24/7 arbeider etter reglene for god presseskikk i Vær varsom-plakaten. Mener du at du er rammet av urettmessig omtale, oppfordrer vi det til å kontakte redaktøren.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Utvalget behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: PFU, postboks 46 Sentrum, 0101 OSLO, Telefon: 22 40 50 40, epost: pfu@presse.no.

KSU 24/7 har forpliktet seg til å følge Redaktørplakaten. Plakaten sier blant annet: «Redaktøren skal fremme fri informasjonsformidling, og en åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk.  Det er redaktørens ansvar å sørge for et tydelig skille mellom fakta og meningsinnhold, og at det klart fremgår hva som er redaksjonelt innhold og hva som er kommersielt materiale.»
KSU-logo
KSU 24/7 © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no