En spørreundersøkelse viser at over halvparten av befolkningen i Norge mener de ikke er en del av akuttberedskapen.
Det melder Stiftelsen Norsk Luftambulanse som nå ønsker å endre den oppfatningen.
Stiftelsen mener sivilbefolkningen er en uunnværlig del av landets medisinske beredskap, og at at hjelpen som gis i løpet av de første ti minuttene etter et uhell kan være langt viktigere en de neste ti dagene på et sykehus.
I april kjører stiftelsen i gang en kampanje med tittelen «Det starter med deg». Målsettingen er å styrke landets helseberedskap ved å gjøre befolkningen beredt og kompetent til å bidra når liv eller helse er i fare. I regjeringens totalberedskapsmelding leses det også at at hver enkelt av oss må bidra for å gjøre Norge enda bedre forberedt på kriser og at vi må skape en beredskapskultur i alle deler av samfunnet.
Frykter konsekvenser
Det som holder mange av oss tilbake er frykten for å gjøre noe feil dersom vi kommer først til en ulykke med alvorlige personskader. Over én av to frykter dette.
– Dersom en ulykke skjer eller noen blir akutt syke, skal du varsle 113 umiddelbart og starte grunnleggende livreddende førstehjelp. Ikke vær redd for å gjøre feil. De fenomenale folka som er på jobb døgnet rundt i 113-sentralene vil veilede deg fram til hjelpen er på plass, sier sjeflege Hilde Wara i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Hun mener det trengs en nasjonal dugnad slik at enda flere lærer seg livsviktig førstehjelp, og vedlikeholde den.
– Man vil aldri angre på at man lærte seg førstehjelp. Det viktigste er uansett å gjøre noe. Husk at det starter med deg, sier Wara. Er du redd for at liv eller helse er i akutt fare? Ikke vent og se – ring 113.
Les mer om aksjonen her.
Gratis nettkurs i livreddende førstehjelp finner du her.
Skaff deg appen «Hjelp 113». I appen kan du ringe alle nødsentralene (110, 112 eller 113) og få tilgang til viktige telefonnumre til for eksempel nærmeste legevakt og mental helse hjelpetelefon. Appen er gratis. Husk å aktivere den når du har lastet ned.