• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
KSU 24/7

Lyden av Nordmøre

  • Bli abonnent
  • Aktuelt
  • Natur
  • Næringsliv
  • Kultur
  • Sport
  • Podkast
  • Radioprogram
  • Radiobingo
Meny
  • Aktuelt
  • Kultur
    • Musikklikar
    • Grønne løker
    • Lokalhistorie fra Nordmøre
  • Natur
  • Næringsliv
  • Sport
    • Mørkeblått blod
  • Radiobingo
  • Podkast
  • Debatt
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Lytte på radio
  • Tips oss
  • Kontakt oss
  • Annonsering
  • Personvern
  • Salgsvilkår
DEBATT
2 minutter lesetid

Lokal mat på lokale fat

Jenny Klinge, Stortingsrepresentant, Senterpartiet
Publisert: 10 februar, 2025 20:43
Oppdatert: 10 februar, 2025 20:43

Senterpartiet vil at omsetninga av lokal mat og drikke skal doble seg dei neste 10 åra. Vi har derfor i vinter lagt fram forslag som skal bidra til å styrke produsentane av lokalmat i heile landet, medan vi var saman med Ap i regjering.

Saken fortsetter etter annonsen

Lokalmatproduksjon bidreg til berekraftig bruk av ressursane på gardane og til aktivitet i bygdesamfunna. Det skaper gjerne lokalt samarbeid mellom dei som produserer råvarer og dei som driv vidareforedling, til felles nytte. Auka lokalt eigarskap, styrka matberedskap og kort veg mellom produsent og sluttkunde positive effektar av at det blir produsert meir lokalmat.

Endra regelverk for offentlege innkjøp skal bidra til auka sal av den lokale maten. Regjeringa vil mellom anna gjera det mogleg for kommunar og offentlege verksemder å kjøpe inn lokalmat for høgare beløp utan anbodsprosess. Slike prosessar er ofte for krevjande til at små produsentar har kapasitet til å levere tilbod. I dag er grensa for kjøp utan anbodsprosess sett til kr 100.000. Framlegget vår regjering la fram i vinter overfor Stortinget er å auke denne grensa til kr 300.000. Dette er eit godt grep for at fleire små produsentar, både av mat, drikke og andre varer og tenester, skal kunne levere varer til det offentlege.

Lokal mat og drikke er ein god måte å styrke og formidle lokal identitet og kultur på. Derfor vil vi i Senterpartiet både i kommunane og nasjonalt halde fram med å legge til rette for at meir lokal mat kan serverast på lokale fat.

Du vil kanskje også lese

Dordi Lerum: – Et norsk mat eller støtt global urettferd Dramatisk lågare elevtal gjer at vi må justere skoletilbodet Lokalmat og reiseliv på internasjonal messe i Berlin Høgre krev dyrare ferjer og drivstoff!

Linker

Tips oss
Ditt abonnement
Registrer/logg inn

Redaksjonen

Daglig leder
Charles Hagen Williamsen
Tlf: 90938312

Marked

Markedsansvarlig
Charles Hagen Williamsen
Tlf: 90938312

Følg oss

  • Email
  • Facebook
KSU 24/7 arbeider etter reglene for god presseskikk i Vær varsom-plakaten. Mener du at du er rammet av urettmessig omtale, oppfordrer vi det til å kontakte redaktøren.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Utvalget behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: PFU, postboks 46 Sentrum, 0101 OSLO, Telefon: 22 40 50 40, epost: pfu@presse.no.

KSU 24/7 har forpliktet seg til å følge Redaktørplakaten. Plakaten sier blant annet: «Redaktøren skal fremme fri informasjonsformidling, og en åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk.  Det er redaktørens ansvar å sørge for et tydelig skille mellom fakta og meningsinnhold, og at det klart fremgår hva som er redaksjonelt innhold og hva som er kommersielt materiale.»
KSU-logo
KSU 24/7 © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no