Gjennom sosial manipulasjon har kvinnen blitt ført til Tyrkia, og deretter blitt svindlet for flere millioner kroner.
Det hele startet med at kvinnen skal ha blitt oppringt og senere besøkt i hennes bolig. Personene som kom på besøk hevdet at de var fra Kripos og Interpol. Disse holdt så kontakten med kvinnen over flere dager. I denne perioden svindlet de kvinnen til å foreta kontantuttak og ulike overføringer av penger. Det hele kulminerte i at kvinnen ble lurt til å dra til Tyrkia den 12. februar i år.
Et familiemedlem av kvinnen varslet så politiet. De kontaktet så tyrkisk politi, Interpol og Kripos. Saken startet først som en redningsaksjon, fram til kvinnen returnerte fra Tyrkia den 18. februar.
Parallelt hadde politiet startet etterforskning av hendelsene.
Den pågående etterforskningen begrenser informasjon politiet kan gå ut med akkurat nå. De ønsker likevel å informere om fenomenet og dermed forebygge at lignende kan skje med andre.
De melder foreløpig dette:
– Denne saken viser viktigheten av at personer i omgivelsene varsler når magefølelsen forteller at noe ikke er som det skal. Saken vitner også om en profesjonalitet, teft for manipulasjon og kompetanse i psykologiske virkemiddel hos enkelte svindelaktører, som det kan være svært utfordrende å stå imot.
– Vit at aktører som politi, Kripos, Interpol eller andre styresmakter aldri spiller på frykt eller forsøker å isolere deg fra dine nærmeste. Vær skeptisk, både på dine egne og dine nærmestes vegne. Er du usikker på om det er politiet som har tatt kontakt med deg, ring 02800, sier påtaleansvarlig Anders Skorpen-Trøen.