KSU 24/7 får støtte fra Medietilsynet

Charles Williamsen er ny styreleder i KSU 24/7 og fornøyd med tilskuddet fra Medietilsynet (Foto: Linn Inger Angell)

Som en av to nærradioer har KSU 24/7 fått tilskudd til utvikling av applikasjon for webradio tilpasset mobile plattformer.

Støtten fra Medietilsynet er på 114 700 kroner og dekker halvparten av kostnaden.

– Denne appen skal gjøre det lettere å få tilgang til vår radiokanal. Appen gjør det enklere for deg som ikke har FM-radio å lytte til KSU 24/7 på din mobiltelefon, sier påtroppende styreleder Charles Williamsen.

Lokalradioen for Nordmøre – KSU 24/7 dekker i dag alene hele Nordmøre på FM-båndet. På sikt ønsker KSU 24/7 en overgang til DAB og en digitalisering av radiotilbudet. For å styrke og øke lyttertallet i dag, ønsker KSU 24/7 å utvikle og forbedre dagens digitale radiodistribusjon over internett tilpasset smarttelefoner og nettbrett.

– Første steg er altså å utvikle en egen mobiltelefontilpasset applikasjon for Android og iOS som skal nå lyttere uten FM-radio. Dette vil gjøre det enklere å høre på radio via mobil og strømme lyden av KSU 24/7 over internett og ut på smarte høyttalere eller i bilradioen, forteller ansvarlig redaktør Atle Bratset.

Lyden av Nordmøre

Mediehuset KSU 24/7 har i dag konsesjon til å sende nærradio over FM- og DAB-nettverket på Nordmøre i Møre og Romsdal. Det vil si kommunene Kristiansund, Sunndal, Surnadal, Rindal, Halsa (Heim), Averøy, Tingvoll, Smøla, Aure, Gjemnes og Eide.

FM-nettet er godt utbygd, mens konsesjon for DAB ble innvilget i 2016 uten å være bygd ut. Et eget DAB-nettverk med samme dekning som FM-båndet vil i dag bety en investering på 2,1 millioner kroner for KSU 24/7.

Kostbar lokal DAB-satsning

Digitaliseringen av radio i Norge foregår i to hovedspor. DAB eller Digital Audio Broadcast som er det digitale sendenettet som er ment å erstatte tradisjonelle FM-sendinger. I første omgang for riksdekkende radio, men på sikt også for lokale radioer. Dette er et eget radionett med egne sendere og mottakere. Sendeutstyret er det konsesjonsinnehaverne som bekoster, mens mottakerne er det forbruker eller radiokonsumentene som må bekoste.

I tillegg til DAB er det fullt mulig å sende digital radio via internett. Da benyttes datanettverk hvor signalene går over bredbånd, fiber, trådløst eller mobiltelefonnettverket.

En DAB-investering vil for Mediehuset KSU 24/7, selv med statlig støtte, være et betydelig og krevende løft for en liten organisasjon uten en vesentlig styrking av egenkapitalen.

– Men det er mulig å øke den digitale tilstedeværelsen ved å benytte eksisterende infrastruktur. Dette ved å sende digital radio over internett til i hovedsak smarte mobiltelefoner og nettbrett. Da vil investeringen og utviklingskostnadene grovt sett være en femtedel sammenlignet med DAB, utdyper Williamsen.

Digital mobilradio

Smarttelefonen har revolusjonert hverdagen for konsumenter av medieinnhold, og for de yngre generasjonene er det et uvurderlig verktøy både som informasjons- og underholdningsmedium. Allerede for to år siden hadde 99 prosent av aldersgruppen 12-49 år en smarttelefon, i følge Kantar TNS.

En smarttelefon er definert ved at den kan kobles til internett. Og KSU 24/7 ønsker i første trinn å få et større digitalt nedslagsfelt ved en bedre distribusjon av radio over internett til smarttelefoner.

– KSU 24/7s slagord er i dag «Lyden av Nordmøre» og radiokanalen har som ambisjon å bli et regionalt alternativ for hele Nordmøre, sier  Charles. 

Mer internettradio

For å være en relevant, lokal radiostasjon for hele befolkningen i dekningsområdet vil KSU 24/7 derfor, i et første digitalt trinn, videreutvikle en webapplikasjon tilpasset distribusjon over internett til mobiltelefon.

Dette vil gi alle lyttere i dekningsområdet et bedre radiotilbud. Og ikke minst, så godt som alle i nedslagsfeltet vil kunne lytte til KSU 24/7 på en enkel måte, enten via FM-båndet eller digitalt via internett.