Kristiansund kommune har en høy andel kreft-overlevere, og den er sterkt økende i 2018

Det går fra av årsrapporten fra kommunens kreftkoordinator Gunnel Amundsen Lindseth. 2018 er det første fulle året hun har jobbet som kommunens kreftkoordinator.
Kommunen opprettet stillingen i 2012, og koordinatoren har hovedkontor ved Storhaugen helsehus.
Tallene for 2012-2016 viser en stabil kreftutvikling i byen. Cirka 178-188 nye krefttilfeller ble avdekket hvert år i den perioden.
En topp kom i 2017 med 210 tilfeller. Årsaken var en tydelig økning i prostatakreft hos menn.
Flere overlever
Ved utgagen av 2016 hadde 468 personer levd 10 år eller mer etter at diagnosen ble stilt.
Det samme tallet for 2017 var 506.
Senskader
I følge kreftkoordinatoren kan vi i framtiden forvente oss en kraftig økning av kreftoverlevere med behov for oppfølging i forhold til senskader ved kreftbehandling.
Det er estimert på landsbasis at 1 av 3 kreftovelevere vil utvikle 1 eller flere senskader.
– Dette er et område som vil kreve mer oppfølging vedrørene tilbud og tilrettelegging i Kristiansund kommune. Det vil være et viktig satsningsområde fremover, sier Amundsen Lindseth.
– Det jobbes med et regionalt standardisert pasientforløp for senskader etter kreftbehandling.
– Målet er å utvikle et forutsigbart helhetlig regionalt pasientforløp for pasienter som har gjennomgått kreftbehandling, og som er i målgruppen for å utvikle seneffekter etter sin kreftbehandling.
– Dette har sete ved St. Olav’s hospital og arbeidsgruppen er tverrfaglig og inkluderer også Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.
– Forløpsansvarlig er Unn Merete Fagerlig, og Janne Grønli er lokal forløpsveileder. Kreftkoordinator i Kristiansund deltar i dette arbeidet.
– Andre aktører er kreftkoordinatorer, Nav–representanter, fastleger, og aktører fra helseforetaket i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital, samt institusjoner for rehabilitering, fysioterapeuter og ergo, m.m.
– Dette er et særs viktig arbeid med tanke på den store mengden med kreftoverlevere som vil komme – og som skal følges opp på en forutsigbar, helhetlig måte – uansett hvor de måtte henvende seg i helseforetak eller kommuner.

Kristiansund kommunes kreftkoordinator Gunnel Amundsen Lindseth. Foto: privat
– Vi gjør en god jobb i Kristiansund og dette må fortsette. Samhandling på tvers av enheter gir handlingsrom og muligheter, forteller Kristiansund kommunes kreftkoordinator Gunnel Amundsen Lindseth til KSU 24/7.
Rapporten viser også at akkumulert risiko for å utvikle kreft fram til man fyller 75 år (landsbasistall fra 2013-2017) er 30 prosent hos kvinner og 35,9 prosent hos menn.