Kristiansund kommune har jobbet med forberedelser til å håndtere korona-smitte siden utbruddet startet.
– Kristiansund er godt forberedt på å håndtere korona-smitte, sier ordfører Kjell Neergaard.
Helsetjenestene i Kristiansund merker en økning i antallet henvendelser fra folk som er bekymret for korona-smitte. De fleste av disse henvendelsene er unødige.
– Det er viktig å begrense unødig bruk av helsetjenester, sier fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik. Han påpeker at en av de største utfordringene knyttet til et utbrudd, er at legene blir nedrent av unødvendig bekymrede pasienter.
Hvem bør sjekke seg?
Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i et område med vedvarende spredning bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten (per telefon) ved symptomer. Dersom de ikke har vært i nærkontakt med personer som er bekreftet syk med koronaviruset og ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, kan de omgås andre som normalt. God hånd- og hostehygiene er et generelt smittevernråd. Friske personer som de siste 14 dagene har hatt kontakt med en person som er bekreftet syk med viruset bør ta kontakt med helsetjenesten (per telefon) og vil følges opp.
Ring – Ikke møt opp!
Hva gjør du hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset? Ta kontakt med fastlegen eller legevakt på telefon for råd og avtale om undersøkelse. Legevakt har tele 116 117.
Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.
– Det er svært viktig for å begrense smitte at mennesker som kan være smittet ikke tropper opp på legekontoret eller legevakta, men ringer, sier fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik.
Du kan kontakte lege på telefon hvis du har slike symptomer og har vært i minst én av følgende situasjoner:
Har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene.
Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene.
Viktig med god håndhygiene
God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
Skal vi bruke munnbind?
Det anbefales ikke munnbind for friske personer. Dette gjelder ikke dersom man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med en person med bekreftet eller mistenkt infeksjon med koronaviruset. Feilbruk forekommer ofte og personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.
Kommuneoverlegen oppfordrer også folk til å bruke Folkehelseinstituttets nettsider for praktisk informasjon og informasjon om smitteområder, se www.fhi.no.