KSU 24/7
4 minutter lesetid

Krever to MR-maskiner i DMS Kristiansund

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I sin høringsuttalelse til Utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal 2019 – 2022, mener Klinikk for diagnostikk avdeling for radiologi i Molde og Kristiansund at foretaket bør ha to MR-maskiner i DMS Kristiansund.

Saken fortsetter etter annonsen

Fra høringsuttalelsen:

Bildediagnostisk tilbud ved SNR ble planlagt ut fra at vi hadde et privat tilbud i Kristiansund. Det ser nå ut til at dette tilbudet blir flyttet til Ålesund. Dette vil gi underkapasitet spesielt for MR og Mammografi i Nordmøre og Romsdal. Dette gir ikke akseptabelt likeverdig helsetilbud i vårt fylke og er i konflikt med strategi 2030.

Røntgen:

Ved DMS i Kristiansund ved SNR er det planlagt kun 1 røntgen lab. Som sagt er dette basert på at det skal være et privat tilbud som i dag. Med tanke på driftssikkerhet og fleksibilitet bør det være 2 røntgen lab ved DMSet i Kristiansund. Det skal være et godt ortopedisk poliklinisk tilbud og dagkirurgi ved DMS, i tillegg til å dekke primærhelsetjenesten sitt behov.

I dag har vi også et dropp-inn tilbud for disse pasientene og det er vanskelig å opprettholde med kun én røntgen lab.

Tidligere er det kjent at helseforetaket slutter å kjøpe private bildediagnostiske undersøkelser i Kristiansund

MR:

Volum av undersøkelser er vurdert ut fra framskriving av aktivitet i Molde og Kristiansund når det var et privat røntgeninstitutt i Kristiansund. Per i dag utføres ca. 3500 MR-undersøkelser.

Når høringsfristen for dette dokumentet går ut, ser det ut til at det ikke blir et privat radiologitilbud i Molde eller Kristiansund.

Dersom all privat MR skal utføres i Ålesund betyr det at mange tusen må reise langt fra Nordmøre og Romsdal for å få utføre MR-undersøkelser. Dersom det skal være substans i strategi 2030 for radiologi, bør derfor kapasiteten for MR økes i Kristiansund. For SNR betyr det at DMSet i Kristiansund bør ha 2 MR-maskiner.

Saken fortsetter etter annonsen

Mammografi:

Ved sykehuset i Molde utføres både screening mammografi (i regi av det nasjonale screeningprogrammet for brystkreft, driftes fra BDS i Ålesund) og klinisk mammografi. Til forskjell fra screening mammografi er klinisk mammografi en mer omfattende undersøkelse av brystene etter henvisning fra lege, blant annet ved mistanke om brystkreft. Ved mistanke om brystkreft gjennomføres trippeldiagnostikk. Godt og nært samarbeid med kirurg, patolog og onkolog er helt nødvendig slik at videre behandlingsforløp blir så optimalt og effektivt som mulig for den enkelte brystkreftpasient. Her samarbeider radiolog, kirurg og patolog i Molde med onkologer i Molde og Ålesund i såkalte MDT-møter (MDT: Multidisiplinært team).

Det er et betydelig antall pasienter som henvises til klinisk mammografi ved sykehuset i Molde og vi har i dag kveldsprogram for å holde ventetiden nede, jamfør krav i forhold til utredningstid og pakkeforløp ved mistanke om brystkreft. Det utføres også en del klinisk mammografi ved Medi 3 i Kristiansund. Dersom sistnevnte tilbud blir lagt ned vil vi få et problem på kort sikt da vi bare har en mammografilab og derav allerede kveldspoliklinikk som nevnt over.

På generelt grunnlag synes vi det er mye fokus på hvilken aktivitet som skal flyttes til Ålesund, og lite på hva som skal foregå på de resterende seksjonene, avslutter klinikken.

Les hele høringsuttalelsen her.