Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund har sendt en uttalelse til Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal i forbindelse med sommerstengt barneavdeling ved sykehuset i Kristiansund.
Uttalelse:
Samhandlingsreformen proklamerer økt satsing på forebyggende helsearbeid med spissing av spesialisthelsetjenestens oppgaver i det totale helsetilbudet som et viktig strategisk mål i dokumentet.
Hvem skal de 400 kommunale tjenesteyterne som har spesielt fokus på barn samhandle med på sommeren, om spesialisthelsetjenestens barneavdeling er stengt?
Alle helserelaterte planer, forskrifter og lover uttrykker at spesialisthelsetjenesten må sørge for kapasitet til utredning, behandling og rehabilitering. At denne er tilstrekkelig, og at tjenesten blir utført på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte.
Skal Kristiansund og Nordmøres befolkning være unntaket?
Barna er de mest sårbare blant våre innbyggere. Foresatte og storsamfunnet skal sammen sikre barnas levekår for å gi dem det beste grunnlag for deres utvikling generelt og for helsehjelp når det trengs.
Er det kun foresatte i Kristiansund og Nordmøre som skal sikre barnas levekår når storsamfunnet ønsker ferie?
Barn og unge med kronisk sykdom/funksjonshemminger, og deres familier, er de som i størst grad er avhengige av nærhet til et spesialisthelsetjenestetilbud gjennom stor sykelighet og hyppige behov for innleggelser, polikliniske kontakter og tett oppfølging av et bredt sammensatt, tverrfaglig team. I perioder med ferieavvikling vil også disse foresattes støtteapparat være svekket eller utilgjengelig. En vanskeligere situasjon forverres ytterligere ved at man må reise langt i en allerede utfordrende tid.
Er helseforetakets økonomiske motiver treffsikre i forhold til denne allerede økte belastningen?
Fylkeslegen har ansvar for koordinering, veiledning og oppfølging av turnuslegene i kommunene. Gjennom dette arbeidet og gjennom samtaler med turnuslegene og deres lokale veiledere i kommunene, er fylkeslegen godt kjent med den tryggheten som ligger i å ha nær tilgang på barnelege og en barneavdeling. De yngre legene gir ofte uttrykk for utrygghet i møte med det akutt syke barnet og barn med uklare symptomer og plager.
Setter man legene i en unødig vanskelig situasjon?
Å stenge barneavdelingen har negative virkninger for ansatte både i primær- og
sekundærhelsetjenesten, barna, foresatte, foresattes støtteapparat og legene. Det er
underlig at en slik økonomisk motivasjon kan forsvare raseringen av 60 000 innbyggeres
trygghet.
Finansiering av eventuelt nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal må ikke forringe
barneavdelingen ved Kristiansund sykehus. Barna trenger helsehjelp nå, de foresatte har
behovet nå, og helseforetaket har plikt til å levere denne tjenesten nå. At man muligens kan
hjelpe noen andre bedre om 6 år hjelper lite for fortvilte foreldre som står på trappen til
Kristiansund Legevakt om 4 uker i håp om at livet står til å redde.
Barneavdelingen i Kristiansund må sikres døgnåpen drift hver dag hele året. Start med å holde åpent i sommer.