Av Christine Reitan, kommunalsjef Kristiansund kommune
Skolene i Kristiansund bidrar sterkt til elevenes læring i småtrinnet og på ungdomstrinnet
På oppdrag for Kunnskapsdepartementet har forskere fra Statistisk sentralbyrå (SSB) undersøkt hvor mye skolene bidrar til det elevene lærer, når man tar hensyn til familiebakgrunn og tidligere skoleresultater.
Det som måles i undersøkelsen er resultater på nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk på 5. og 8. trinn og eksamen på 10. trinn, kontrollert for elevenes bakgrunn.
Med familiebakgrunn mener SSB sosioøkonomiske kjennetegn ved elevene, som foreldrenes utdanningsnivå, familiens inntekt og elevenes innvandringsbakgrunn.
Noen skoler har mange elever med høyt utdannede foreldre, mens andre skoler har mange elever med lavt utdannede foreldre eller mange elever med innvandrerbakgrunn. Dette har betydning for skolenes resultater.
Resultatene for den enkelte skole presenteres på en skala fra én til seks, og landsgjennomsnittet er på 3,4. Ett års læring tilsvarer om lag 0,4 poeng.
Ettersom forskerne ikke har tidligere skoleresultater å sammenligne med på 1. – 4. trinn, bør disse resultatene tolkes med noe mer forsiktighet enn resultatene på 5. – 7. trinn og ungdomstrinnet.
Dataene de benytter er fra årene 2010 til 2015.
Det er verd å merke seg at skole- og kommunebidragsindikatorer er begrensede, men viktige mål på skolers bidrag til elevenes læring. Rapporten sier kun noe om bidraget til elevenes grunnleggende ferdigheter i engelsk, lesing og regning på småskole- og mellomtrinnet.
På ungdomstrinnet er skolebidragsindikatorene gode mål på skolens bidrag til elevenes læring i eksamensfaget eleven kommer opp i skriftlig.
En sammenligning av skolenes resultater på nasjonale prøver eller eksamen gir informasjon om elevenes kompetanse på de områdene som prøvene måler, men gir ikke informasjon om hvor mye den enkelte skole har bidratt til resultatene.
Selv om en skole har svake resultater, trenger ikke det bety at skolen har bidratt med lite til elevenes læring.
Hovedfunn for Kristiansund
Vi har gode kommune -og skolebidrag for småtrinn og ungdomstrinn. På mellomtrinnet er resultatet lavere.
Kristiansund (2014-2015)

Det totale kommunebidraget gir også det samme bildet. I 2014 og 2015 har Kristiansund kommune bidratt over gjennomsnittet til elevenes læring for elever på småtrinnet og på ungdomstrinnet og under gjennomsnittet for elevenes læring på mellomtrinnet.
Utviklingen over tid viser fremgang i småtrinn og ungdomstrinn og tilbakegang i mellomtrinnet. Dette stemmer godt med det bildet vi har dannet oss fra våre tidligere analyser. Kommunen har erkjent at mellomtrinnet har kommet i en skvis mellom fokus på tidlig innsats og fokus på en mer variert undervisning i ungdomstrinnet. Vi har derfor startet et arbeid med en styrking av mellomtrinnet og overgangen mellom barneskole og ungdomsskole. I første omgang er dette arbeidet startet på Frei i et samarbeid mellom barneskolene og ungdomsskolen der.
Link til rapporten ligger her: https://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/291682?_ts=159b5c9ee78
Link til veileder her: https://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/286980?_ts=158d896b040