KSU 24/7
6 minutter lesetid

Kjemper for ny brannstasjon på Løkkemyra

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Ziko Holding inviterte mandag kommunens administrasjon og politikere til et orienteringsmøte vedrørende plasseringen av en fremtidig brannstasjon i Kristiansund.

Saken fortsetter etter annonsen

For kommunen møtte blant annet enhetsleder for Eiendomsdrift, Roald Røsand, Tore Lyngvær fra rådmannens ledergruppe, bystyremedlem for Arbeiderpartiet og medlem av plan- og bygningsrådet Nora Korsnes Wårle og Stein Kristiansen fra Rødt.

Goma vs. Løkkemyra

Ziko Holding er grunnleggende uenig i vedtaket som bystyret i Kristiansund gjorde i sitt møte 19. juni, der Kristiansunds nye brannstasjon ble valgt lagt til den gamle Goma skole.
Ziko Holding mener Power-bygget, som selskapet eier på Løkkemyra, er et mye bedre alternativ.

Tore Larssen i Ziko Holding as mener bystyret i Kristiansund har gjort et vedtak i en sak som ikke er godt nok belyst, og som inneholder flere faktiske feil.

Før møtet hadde Ziko Holding, for egen regning, bestilt en rapport fra Norconsult.

Les hele rapporten her. [PDF]

– Dette er en rapport gjort av gruppelederen for samfunnssikkerhet hos Norconsults avdeling i Horten, sa Larssen.

Norconsult har vektet disse risikofaktorene:

A. Innsatstid – spesielt til objekter som har lovkrav til innsatstid
B. Veisystem for utrykning i umiddelbar nærhet til stasjonen
C. Avstand til større befolkningsområder/ industri-/ næringsområder
D. Tilgang til sjø/kai
E. Tilgang til øvelsesareal
F. Naboforhold
G. Grad av hensyn til fremtidig samfunnsutvikling Kristiansund

Norconsults rapport viser at Power-bygget er det beste alternativet for ny brannstasjon i en vurdering av 6 av disse 7 risikofaktorene.

Gamle Goma skole scorer kun best på tilgang til sjø og beredskapsbåt.

Gruppeleder Kevin H. Medby i Norconsult skriver at vurderinger og konklusjoner ville blitt de samme uavhengig av oppdragsgiver.

Fra rapportens sammendrag:

Norconsult mener beslutning av ny lokalisering av brannstasjonen i større grad burde vært understøttet av brannvesenets egen ROS-analyse, eventuelt at det ble utarbeidet en særskilt ROS-analyse, inkludert geografisk (GIS) analyse av innsatstider, der identifiserte risikofaktorene legges til grunn.

– Framtidig lokalisering av nærings- og boligareal, unntatt Skorpa, vil ligge på Nordlandet-siden av Nordsundbrua, fortalte Larssen.

Samlokalisering med ambulansetjenesten

Helse-Midt Norge (HMN) har sett behov for å analysere dagens ambulansestruktur.

Prosjektleder og hovedforfatter av rapporten, Jon-Ola Wattø i HMN, har vært i dialog med Ziko Holding og opplyst at en aktuell lokalisering av ny ambulansestasjon i Kristiansund vil være «Vikansvingen».

Det vil si om lag 200 meter vest for Power-bygget. Wattø har også opplyst at de gjerne vil se på muligheter for samlokalisering med brannvesenet dersom Power-bygget blir valgt for ny brannstasjon.

– Det er helt uaktuelt for ambulansetjenesten å samlokalisere seg med brannvesenet for eksepel på Goma, sier Larssen.

Norconsults rapport viser også at Frei sykehjem dekkes ikke innenfor kravtet om 10 minutter innsatstid fra en brannstasjon på Goma. Antall minutter for en utrykning fra Goma til Frei sykehjem er beregnet til 15 minutter. Fra Power-bygget 11 minutter.

Tomte alternativ

Veinettet rundt denne tomten på Goma fremstår som boliggater med gateparkering. Hovedvei fra stasjonen og til påkjøring Rv. 70, Freiveien starter også med en bakke som vil medfører lavere fart for utrykningskjøretøyene, i tillegg til at det er fartsdumper i veien. Det bemerkes at det er vedtatt oppgraving av Freiveien i forbindelse med etablering av ny hovedvannledning. I forbindelse med det arbeidet vil fartsdumpene mest sannsynlig bli fjernet.

Avstander

Nordsundbrua vil utgjøre en sårbarhet for begge stasjonsplasseringene. For Gamle Goma Skole gjelder dette dersom det oppstår en stengt bru situasjon samtidig med en hendelse på Nordlandet – Frei. For Power-alternativet gjelder det samme dersom det inntreffer
en hendelse i fra Goma og inn mot Kirklandet og Innlandet. Dette scenariet innebærer altså to samtidige hendelser – stengt bru og brann/redningshendelse. Tall fra Nasjonal Vegdatabank viser at de trafikkulykkene som har vært på brua i hovedsak har medført
lettere skader, det vil si mindre alvorlige trafikkulykker som ikke medførte stengt bru i lang tid. Ved alvorlige hendelse på brua vil brannvesenet selv være tilstede, og det vil raskt kunne bli avklart om det er mulig å komme seg videre/forbi i forbindelse med en
annen hendelse. Det er mulig med unntaksbestemmelser for stengte veier som ivaretar hensynet til utrykningskjøretøy. Som nevnt tidligere i rapporten, har kommunen selv fremhevet at Avinors branntjeneste vil være en god backup ved stasjonsplassering på
Gamle Goma Skole. Brannsjefen har i sitt eget beslutningsgrunnlag [5] selv påpekt følgende; Tidligere har det forskjellige plasser i landet vært et samarbeid mellom Avinor og de kommunale brannvesen. Dette er nå en forlatt tanke for Avinor og de splitter opp
brannvesenene. Dersom styrken til Avinor skal være en reel reservekapasitet som legges til grunn i vurderingen bør dette være en avtalefestet ressurs med angitte responstider. Eksisterer ingen slik avtale, bør ressursen holdes utenfor i denne vurderingen.

Saken fortsetter etter annonsen

Norconsult er derfor av den oppfatning at hendelser som medfører stengt bru over Nordsundet vil utgjøre en lik sårbarhet for begge tomtealternativene. Norconsult har heller ikke sett noe grunnlag i ROS-analyser som belyser dette.

– Det finnes også en ressurs på Averøy, det finnes tre brannbiler som står på Averøya, disse kan brukes hvis Nordsundbrua blir stengt, sa Larssen.

– Det eneste vi kan gjøre nå er å ta med oss rapporten tilbake og lese den. Kommer det vurderinger som gir grunnlag for å endre det vedtalet som er gjort, så skal i hvert fall jeg støtte det, sa Stein Kristiansen.

– Vi mener at saken i bystyret bør behandles på nytt, analysen som førte til bystyrevedtaket er et makkverk, sa Larssen.

– Vi har selvsagt full tiltro til det arbeidet som administrasjonen har lagt ned, og som har ført frem til bystyrevedtaket som nå foreligger. Vi oppfatter at det er gjort en grundig og god jobb. Og så er debatt veldig bra, så at dere tar inn dette er bra for oss alle. Da får vi kvalitetssikret eller snudd vedtaket, sa Tore Lyngvær.

Det gjenstår da å se om noen politikere vil løfte opp saken på nytt, og hvis det blir godkjent, fremme en ny sak.