Jordbærsesongen så vidt igang på Nedre Frei gård: – Håper været spiller på lag

Foreløpig er det kun bærene i tunnelene som er klare for plukking. – Det er bare en liten smaksprøve foreløpig, sier Husby, som håper på bedre vær for å få fart på modningen utendørs.
Plasttunneler gir tidlig start
På gården har Husby lasttunneler. – Tunnelene består av store jernbøyler med plast over, forklarer han. Dette gir en tidligere start på sesongen, men det er fortsatt været som avgjør hvor stor og god avlingen blir.
Sommerradioen snakket med Erik Husby torsdag ettermiddag:
Utfordrende vær gir usikker avling
– Når du holder på med jordbær, er det ganske stor risiko, særlig utendørs, sier Husby. Han anslår allerede nå at en betydelig andel av utendørsarealet vil gi lavere avling enn ønsket. – Vi er prisgitt at vi får litt oppholdsvær og helst litt sol. Slik det har vært i det siste, ser det ikke så lovende ut, men vi håper fortsatt været skal spille på lag.

Plukkerne på vei
Halvparten av sesongens plukkere er allerede på plass, mens resten kommer i løpet av neste uke. – Vi håper å komme ordentlig i gang med plukkingen snart, sier Husby.
Klassiske og nye sorter
Årets hovedsort er fortsatt den velkjente Korona, men Husby dyrker også Saga, Florence og Malwina for å forlenge sesongen. – Jeg syns egentlig alle er gode til sin tid. Koronaen er først ute og kjent for smaken, men både Florence og Malwina som kommer senere er veldig gode, sier han.
Selvplukk fortsatt usikkert
Om det blir selvplukk i år, kan Husby ennå ikke love. – Det avhenger av hvordan sesongen utvikler seg. Blir det mye modning på en gang, kan det hende vi åpner for selvplukk, men det er for tidlig å si.
Pris og salg
I skrivende stund selges kurvene for 65 kroner på Futura. – Erfaringen tilsier at vi har bær til rundt 15.-20. august, forteller Husby.
Favorittmåten å spise jordbær på?
– Vaniljesaus syns jeg er godt, men bare jordbær er også nydelig. Fryseren er uansett full når vinteren kommer, avslutter Erik Husby med et smil.