For 24.år på rad avholdes den gjeve bacalaokonkurransen i Kristiansund.
Det store spørsmålet er som alltid: hvem lager den beste kristiansundsbacalaoen i 1800-tallstradisjon?
Hele programmet:
Lørdag 23. juni – sesongåpning med omvisninger kl 12.
Bacalaokonkurranse (bacalaovinnere kåres kl 18)
- HVEM LAGER DEN BESTE KRISTIANSUNDSBACALAOEN I 1800-TALLS-TRADISJON – slik vi alltid har gjort det i Kristiansund?
Det er som vanlig to klasser: restaurant/storhushold og privat. Samarbeid med Klippfiskmuseets Venner.
Lørdag 23. juni inkluderer inngangsbilletten også bacalao (kl 18): kr 150,- (voksne), kr. 50,- (barn under 16 år).
Seinest Kl 13.45: Deltakerne i Bacalao de Kristiansund leverer ferdig bacalao til bedømming.
Fra kl 17 underholder Operaen i Kristiansund med danseinnslag, bl.a. fra Donna Bacalao.
Kl 18 Bacalaovinnere utropes i to klasser: privat og storhushold. Publikum får smake på alle deltakernes retter. Premiering. Ordføreren hilser.
Utvidet sundbåt
Siste sundbåt går fra Goma 20.25, fram til 16.45 er det gratislørdag og etter det vanlig pris. Sundbåten kjører vanlig rutefrekvens så det er bare å følge rutetabellen, opplyser Odd Williamsen.
Lørdag 26.juni braker det altså løs i Klippfiskmuseet, med program fra klokken 12.00.
Bacalaokonkurransen 2018 regler
- Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund arrangerer også i 2018 konkurransen om å lage den beste bacalaoen i klassisk 1800-talls-stil.
Konkurransen BACALAO DE KRISTIANSUND – Byens beste bacalao – i klasser for private og restaurant, finner sted på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga, lørdag 23. juni 2018.
I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet – i 180 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! På Klippfiskmuseet arrangerer vi hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.
Hvem lager den beste Kristiansundsbacalaoen i 1800-talls-tradisjon?
Det konkurreres i to klasser:
A . Privatpersoner
B . Restauranter og storhusholdning.
- Konkurransekriterier:
Ingredienser: Det er kun de opplistede råstoffene som kan benyttes i konkurransen, men i fritt valgt blandingsforhold. Du trenger slett ikke å bruke alt! Maten lages på den enkelte deltakers eget kjøkken, og bringes ferdig til Klippfiskmuseet innen kl 13.45 på konkurransedagen.
Fisk: Klippfisk av torsk, superior kvalitet, hentes av deltakerne på Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, fra 18. juni. Se pkt. 4.
Fett/Olje: Olivenolje – Crystal blank gul eller grønn Virgin, soyaolje, meierismør eller margarin.
Pepper: Spanskpepper (Cayenne), fersk, tørket hel eller malt.
Potet: Valgfri type, skivet og tilberedt i gryta – ikke ved siden av.
Tomat: Fersk, tørket, hermetisk, hele, knust, most, uten skall; tomatpuré (norsk eller utenlandsk)
Pimientos: Fersk, hermetisk, tørket, rød og uten skall.
Løk: Kepaløk (vanlig), stjerne, hvitløk, oliven.
Vann: Med eller uten salt.
Vin: Sherry, portvin, madeira, (rød eller hvit) (kan erstattes med sukker)
Retten kan om ønskelig pyntes med persille
- Bedømming:
Juryen vurderer rettens farge, smak, lukt og konsistens. Hver dommer gir en helhetsvurdering på en skala fra 1 til 30 poeng.
- Oppskrifter:
Alle oppskrifter skal være fra Kristiansund/Nordmøre. Juryen skal kontrollere at deltakerne ikke har med ingredienser som ikke er nevnt i pkt 1. Innleverte oppskrifter kan benyttes fritt av Norsk Klippfiskmuseum, så lenge opphavspersonen er nevnt. Den oppskrifta du vil bruke skal innleveres ved påmelding, seinest 15. juni (se pkt 5).
- Tildeling av fisk:
Deltakerne i privat klasse blir tildelt ett kilo klippfisk, mens deltakerne i restaurant/storhusholdning blir tildelt to kilo klippfisk. Resten av ingrediensene til bacalaoen må deltakerne skaffe selv.
- Påmelding:
Siste frist for påmelding er fredag 15. juni 2018 kl. 13.00 til Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, tlf. 71 58 70 00/ E-mail: roar@nordmore.museum.no. Disse konkurransereglene utleveres sammen med klippfisken og en t-skjorte som skal brukes under konkurransen. Alle som ønsker å delta i konkurransen må levere skriftlig oppskrift med dosering og beskrivelse av framgangsmåte, ved påmelding. Ta gjerne med flere kopier på lørdag, til pressa – dersom du skulle vinne!
- Deltakeravgift:
Avgiften betales ved henting av fisken på Nordmøre museum. Private kr. 200,- Restauranter kr. 700,-
(Restauranter kan få faktura).
Alle er hjertelig velkomne til å delta!
Andre ting å oppleve på Klippfiskmuseet:
Film: Fra Andøya til Rio, klippfisken som erobra verden + Klippfisk fra fangst til fat
Utstillinger:
Utstillingen «Det sanselige 1700-tallet» er det nærmeste vi kan komme en todimensjonal tidsmaskin. Den gir publikum mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet – da Milnbrygga ble bygd – opplevde sine omgivelser – gjennom sansene: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i et større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regionenes særtrekk.
Bergunger; om barnearbeid. Presentasjon i bryggas 2. etasje
“Med klippfisk under lukene” – om klippfiskeksport fra Kristiansund til Portugal, Spania, Italia, Karibia og Sør-Amerika – markeder og rederier.
Ernst Schwitters’ klippfiskbilder fra 1950. Schwitters (1918 – 1996) fikk viktige oppdrag for den norske eksilregjering under 2. verdenskrig, inkl. en stor Norgesutstilling på varehuset Harrods i London. Som eneste fotograf fikk han følge prosessen mot Vidkun Quisling i 1945, og han var offisiell fotograf for de olympiske vinterleker i Oslo i 1952. Han bidro sterkt til å heve bevisstheten omkring fotografiet som kunstform i Norge. Schwitters var med på Lofotfiske med Stormfuglen 19/3-8/4 1950. Han fotograferte på oppdrag for klippfiskindustrien i Kristiansund 29/5 – 6/6 1950.
Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges største fotograf gjennom alle tider. Han sto i spissen for et nytt fotografisk bildespråk, og ga gjennom dette nye og moderniserte fotografiet det norske folk et moderne selvbilde. Ingen annen fotograf har i like stor grad påvirket våre måter å ta bilder på, eller betydd så mye for norsk identitet. Han er også kjent for å ha reist og fotografert over alt i Norge. Han var i Kristiansund 1902,1905, 1919, 1922, 1924, 1925, 1927. Våre klippfiskbilder er fra 1920-tallet.
”Kvinner på klippene”
«Nordmøre museums fotosamling»