Her er ordførerens åpningstale til Desemberkonferansen i Kristiansund

Av: Kjell Neergaard, ordfører i Kristiansund
Velkommen til Desemberkonferansen i Kristiansund.
Det er flott å se så mange tilstede, i det som har vært et vanskelig år for mange aktører og ansatte. Denne tradisjonsrike konferansen er genialt plassert på kalenderen; vi kjenner til resultatet av året som ebber ut, og vi legger planer og budsjetterer for 2017. Programmet går nettopp på det vi kan gjøre noe med; pushe mer aktivitet, arbeide smart og effektivt, levere på kvalitet.
Kristiansund velger å ta en offensiv og fremoverlent rolle. Vi leter etter ideer og gode løsninger, sammen med næringslivet og i dialog med myndighetene. Vi ønsker sterkt å være en oljeby.
Skulle det komme en fin julegave til oss alle, i form av produksjonskutt under Opec-møtet, er det en stor oppmuntring med prisoppgang. I Norge bør vi konsentrere arbeidet om kontinuerlig forbedring på kostnader, drift og sikkerhet.
Jeg har fått vært med på oljeeventyret fra starten. 19. juli 1966 startet Esso med boring med Ocean Traveler. Det var 3 dager etter at jeg ble født. Jeg har da levd kun med tre dager uten oljevirksomhet i Norge. Det har vært en opptur heile veien. Men jeg merker nå at vi slit litt med framsnakkingen av næringen. Jeg blir provosert av sentrale politikere som snakker næringen ned. Det virker på meg som at enkelte politikere, som for eksempel får en ny firefelts motorvei gjennom hele fylket sitt, ikke helt har forstått hvor de pengene faktisk kommer fra. De kan gjerne få komme på besøk hit, og så skal jeg vise de det. Pengene kommer fra havet her ute, blant annet via Kristiansund, via Nyhamna og via Tjeldbergodden.
Det sier meg også at vi har en jobb å gjøre med framsnakking, og hvem andre enn vi som er i denne sal må gjøre det. Oljenæringa prøver å gjøre det, men kan lett bli beskyldt for å snakke for sin syke mor. Men vi må også ha politikere som tør å reise seg opp å forsvare oljenæringa og si, at vi skal ikke fokusere på hva vi skal leve av i stedet for olje og gass i famtida, men hva vi skal leve av i tillegg til vår næring. Den som skal sku av krana i Norskehavet er ennå ikke født.
2017 har svakere anslag på investeringer enn 2016 – men vi velger å fokusere på det som rent faktisk skjer i Norskehavet – her er vår oppdaterte sjekkliste: Her blir det litt framsnakking.
- Åsgard havbunskompresjon: Første driftsår en kjempesuksess. Anleggene fungerer. Det strømmer folk til Åsgard-hallene, fra hele verden, for å se på teknologien. Det var så fortjent at Åsgard-lisensen vant IOR-prisen til Oljedirektoratet.
- Polarled: Røret ligger på havets bunn, ned til 1 250 meters dyp – dypere enn noe annet rør på norsk sokkel. Statoil fikset jobben nesten 4 milliarder kroner under budsjett – fra 11,1 til 7,5 milliarder NOK. Polarled blir den nye E6 i havet, fra Vøring til Møre til markedet – 70 millioner kubikkmeter gass hver dag.
- Maria-feltet er under utbygging. Havbunnsrammene er satt på plass. Ved vårjevndøgn 2017 starter produksjonsboringen med rigg og støttefunksjoner ved Vestbase. Maria er også på budsjett. Operatørselskapet Wintershall er oppe til svenneprøven, og de besitter den gode viljen; og de har eierskap i både Aasta Hansteen og i Polarled.
- Dvalin: Dea Norge fikk det til. PUD er levert, også dette en strategisk viktig feltutbygging, med gassproduksjon over Heidrun, fylle opp Polarled med gassvolum og sende det til Nyhamna. Ros til Petoro som viste offensive takter med å ta større ansvar i lisensen.
- Trestakk: Statoil har levert PUD. Kobles til produksjonsskipet Åsgard A. Investeringen er redusert fra 10 til 5,5 mrd. kroner.
- Aasta Hansteen: I enden ev Polarled vil Spar-plattformen Aasta Hansteen koble seg på om to år. Prosjektet åpner et helt nytt område for gasseksport, fra en rekke nye gassfelt, og dette er også en fremtidig kobling til Barentshavet. Bare en tenker stort nok, kan slike banebrytende prosjekter bli gjennomført.
- Njord Future/Snilehorn: Njord A tar en kraftig make up på Kværner Stord verft, og kobler inn Snilehorn-feltet – 20 nye år på feltet og viktig utvikling på alle måter.
- Pil & Bue: Operatør VNG Norge holder høy fart. Det er bare 2,5 år siden funnene – og nå er vertsplattform valgt. Det er sikkert en klok avgjørelse å velge Njord A – og PUD leveres i 2017, feltet er i drift etter sju år. Velkommen til Kristiansund!
Felles for sjekklista vår er at tre tyske operatørselskaper er inne i Midt-Norge. Det liker vi – og ser vi på helheten – skal alle prosjektene ha med Statoil å gjøre – i en elle annen form. Uten Statoil ved god helse, stopper Norskehavet. Det hviler et særlig ansvar på Statoil med posisjonen de er tildelt.
I det store bildet; Åsgard, Heidrun, Njord, Kristin og Ormen Lange lever til 2040 – minst!
Vi kunne gjort lista enda lengre, med ombygging av Nyhamna, Njord B oppgradering, Fogelberg gass/kondensat til Åsgard B, Snadd oljefelt på Helgeland, Lavrans-feltet og Ormen Lange Kompresjon. Vi ønsker å hente Linnorm ut av skuffen – gjerne i kombinasjon med et Draugen Future – vi heier på Oljedirektoratet, som passer på alle ressurser og at ikke noe går tapt eller i glemmeboka.
Så er min oppfordring til alle selskap er: Let mer, finn mer og utvinn mer. Så får sentrale politiker sørge for at det blir nok felt å lete på. Så sier jeg ikke mer om det.
Nærpolitireformen er vedtatt, og selv om operasjonssentralen er flyttet til Ålesund, vil offshore beredskap fortsatt ligge i staben ved politistasjonen i Kristiansund. Det er en klok beslutning av politimesteren.
Til slutt vil jeg si at vi i Kristiansund spiller i Eliteserien når det gjelder: Opera, Festivaler, Foto og nå også i fotball
Men når det gjelder olje så spiller vi, sammen med våre gode naboer, i Champions League. De beste selskapene i verden er her, og vi mener at vi er den beste basebyen for oljenæringa. Den ambisjonen har vi også for framtiden.
Når dere våkner i morgen, noen kanskje litt senere enn andre, så håper jeg dere har den følelsen av at oppholdet i Kristiansund har ført til at dere er litt mer optimistiske for framtiden enn da dere kom.
Lykke til med dagen, nye de gode innleggene og diskusjonene som kommer.