Senterpartiet i Møre og Romsdal er dypt bekymret for utviklingen innenfor helsesektoren og krever en markant økning i den politiske styringen.
Under partiets landsmøte i Haugesund fremførte gruppeleder Henrik Stensønes et kraftfullt innlegg der han rettet skarp kritikk mot dagens helseforetaksmodell, implementeringen av Helseplattformen og den etter hans mening utilstrekkelige ambulansetjenesten.
– Vi vil ha mer politisk styring – nå styres foretakene av styrmenn uten ratt, styrmenn uten kompass.
Han understreket at en solid beredskap gjennom et robust helsevesen i hele Norge er en fundamental nødvendighet.
Sterk motstand mot helseforetaksmodellen
Senterpartiet i Møre og Romsdal opprettholder sin resolutte motstand mot den eksisterende helseforetaksmodellen og vil intensivere arbeidet for å etablere et alternativ som sikrer større politisk innflytelse.
Partiet hevder at helsetilbud blir systematisk redusert og ødelagt, med en tendens til sentralisering, nedleggelse eller privatisering av viktige funksjoner som rehabiliteringssentre, ortopedi, fødeavdelinger og sterilsentraler.
– Helseforetaksmodellen må avvikles og erstattes med en forvaltningsmodell for demokratisk ledelse av norske sykehus, med mer samhandling om pasienter med kommunene.
Han refererte til et konkret forslag som presiserer Senterpartiets helsepolitiske ståsted og deres motstand mot den nåværende organiseringen.
Bekymring rundt økonomiske konsekvenser av Helseplattformen
Partiet uttrykker også betydelig bekymring knyttet til innføringen av Helseplattformen i Møre og Romsdal og Trøndelag.
Stensønes påpekte at til tross for at dette var en politisk beslutning, har staten unnlatt å sikre tilstrekkelig finansiering.
Annonse
Dette har resultert i en markant økning i IKT-utgiftene for Helse Møre og Romsdal, noe som skaper betydelige utfordringer med tanke på nødvendige innsparinger.
– Vi skal ha bedre IKT-tjenester, men det må følge penger med – det kan ikke gå utover helsetjenester for å innføre slikt. Vi har fått legeflukt, og det er starten på en farlig nedadgående spiral.
Kritisk tilstanden i ambulansetjenesten
Ambulansetjenesten er et annet sentralt område der Senterpartiet i Møre og Romsdal krever umiddelbar handling. Med ferdigstillelsen av det nye sykehuset på Hjelset, påpekes det at avstandene til sykehus har økt for et betydelig antall kommuner på Nordmøre.
– Avstanden til sykehus økes for 11 av 15 kommuner! Vi vil få en økning på 380.000 km eller 5100 timer, og dette skal utføres av samme antall ambulanser som i dag. Ambulansetjenesten MÅ styrkes.
Han fremhevet videre at Møre og Romsdal har en uvanlig høy andel av pasientoverføringer med helikopter, noe han mener er en direkte konsekvens av sentraliseringen av spesialiserte helsetjenester til Trondheim.
Viktigheten av beredskapsferger understrekes
Stensønes trakk også frem den essensielle rollen beredskapsferger spiller i distriktene, og nødvendigheten av å opprettholde disse der behovet er til stede gjennom hele året.
– De berger liv. Fjorden og havstrekninger er stengt for natta. Veien rundt fjorden er rasfarlig. Fare for liv og helse.
Oppfordrer til endring for å sikre beredskap og desentralisering
Avslutningsvis oppsummerte Stensønes Senterpartiets krav om en styrking av beredskapen i helsetjenesten gjennom en reform av helseforetaksmodellen, sikring av økonomisk støtte ved innføring av ny teknologi og en betydelig forbedring av ambulansetjenesten. Han uttrykte bekymring for arbeidsplasser i distriktene knyttet til desentraliserte rehabiliteringstilbud.
– Vi kan ikke akseptere at helsenorge styres uten ratt!