KSU 24/7
5 minutter lesetid

Gravde frem arkeologisk skattekammer på Grip

I arbeidet med brannsikring av fiskeværet har arkeologer fra fylkeskommunen gjort funn som kan gi en bedre forståelse av Grips historie.

Sommerradioen fikk en prat med arkeolog Carl Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad om resultatet av utgravingene. Hør intervjuet her:

Grips unike hemmeligheter

Sommeren bringer nytt liv til det gamle fiskeværet Grip, kun en kort båttur – 12 kilometer nordvest – fra Kristiansund. Nå har et nødvendig brannsikringsprosjekt ført til et av de mest spennende arkeologiske funnene på øya i moderne tid.

Saken fortsetter etter annonsen

Brannsikring viste vei til funn

I arbeidet med å sikre de sårbare trehusene mot brann oppdaget arkeologer, ledet av Carl Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad fra fylkets seksjon for kulturmiljø, en ny inngang til Grips eldste historie. Ved å grave under en betonglagt vei, i tilknytning til installasjon av brannslukkeutstyr, ble det avdekket gamle steinbrolegninger – og under disse, et sjeldent godt bevart kulturlag.

Kulturlagene forteller

Slike kulturlag, ofte omtalt som “søppellag”, består av organisk materiale som fiskebein, tre, skinn og en og annen gjenstand. Nettopp fordi avfallet er blitt nedpakket og har ligget beskyttet under vei og brolegning, har forholdene vært ideelle for bevaring.

Blant funnene er en perle (muligens del av et smykke) og en kleshekte fra middelalderen, som sammen med dyrebein og annet avfall gir et unikt innblikk i hverdagslivet på Grip for flere hundre år siden.

Datering viser aktivitet midt i svartedaudens tid

Prøver sendt til datering har vist at lagene stammer fra både 1300- og 1400-tallet. Dette betyr at mens store deler av Norge ble tømt for folk under svartedauden, ser det ut til at Grip beholdt mye av sin aktivitet. Funn av både rotte- og musebein viser at mennesker på Grip levde tett på både stor og liten fauna, på godt og vondt.

Lovverk beskyttet kulturskattene

Hele undersøkelsen ble igangsatt etter krav fra kulturminneloven, som sier at alt eldre enn 1537 skal bevares. Arkeologer i fylkeskommunen vurderte behovet for undersøkelser og var tidlig involvert for å sikre at ikke viktige kulturminner ble ødelagt under brannsikringen.

Arkeologisk verdi handler om mer enn gull og sølv

– Det viktigste for oss er ikke gullet eller sølvet, sier arkeolog Vemmestad.

– Disse lagene kan fortelle oss om alt fra matvaner, miljøforhold og byggeskikk til DNA fra både mennesker og dyr. Pollen og andre mikrorester kan avsløre hva slags planter som vokste der. Dette er den virkelige arkeologiske skatten.

Saken fortsetter etter annonsen

Hva om du finner noe gammelt selv?

Kulturminneloven slår fast at alt man finner som er eldre enn 1537, skal leveres inn til myndighetene. Er du i tvil om alder eller verdi, bør du kontakte fylkeskommunen. Finner du imidlertid gull eller sølv, venter det finnerlønn – som regel verdien pluss et tillegg.

Det er også viktig å være varsom: Ikke bruk metalldetektor på kjente kulturminner, og alltid innhent grunneiers tillatelse.

Grip – et levende stykke historie

Deler av den arkeologiske rapporten er nå tilgjengelig via kommunen. Men den beste måten å oppleve Grips rike historie på, er kanskje å ta båten ut selv og la en lokal guide vise deg både stavkirken og restene av livene som en gang ble levd mellom sjø, stein og trebygninger.

Grip fortsetter å fascinere – både som sommereventyr, turistmål og arkeologisk skattkiste.

Noe av det som ble funnet på Grip: