Gardsdag med ost, kunst og konsert hos Tingvollost

Lørdag 5. juli inviterer Tingvollost i Torjulvågen til årets store gardsdag – en dag fylt med aktiviteter, lokalmat og kulturelle innslag for hele familien. Vi tok en telefon til daglig leder Kristin Waagen for å høre mer om hva som skjer på gården, og hvordan det går med det prisbelønte ysteriet midtveis i 2025.
Full fart på gården
– Vi har hatt et jevnt besøk med turister i sommer, heldigvis, forteller Waagen til Sommerradioen på KSU 24/7:
– Mange grupper kommer innom for omvisning, og vi har også fått cruiseturister fra Kristiansund som tar buss innover til oss. Så det er egentlig ganske full fart her.
Tingvollost holder fortsatt stø kurs med sine fire kjente oster, og produksjonen går for fullt. – Akkurat nå har vi mer enn nok med å lage de ostene vi har, sier Waagen. Men hun røper at det jobbes med spennende nyvinninger: – Vi prøver å videreforedle mysa, reststoffet fra osteproduksjonen, til både spise- og drikkbare produkter. Det er ikke så vanlig i Norge, så vi får se om vi lykkes med det i løpet av året.
Gardsdag med variert program
Lørdagens gardsdag starter klokken 11, og byr på noe for enhver smak. – Vi har samla sammen mye kjekke aktiviteter, sier Waagen. Det blir kunstutstilling med Tanja Grimsmo, sommermarked med lokale utstillere, ansiktsmaling, natursti og kjøreturer. For de motebevisste blir det mannekengoppvisning med Mokkastrikk og Tingvollull.
Sparebanken Møre og Neas stiller med egne stands og aktiviteter for store og små. Høydepunktet på dagen er konserten med Knut Marius og pianist klokken 13. – De spiller fram til halv tre, så en og en halv time får vi lov å høre på han, sier Waagen fornøyd. Billettene koster 150 kroner for voksne, mens barn under 15 år kommer inn gratis.
En eksotisk opplevelse
Å arrangere gardsdag krever mye arbeid, men Waagen legger ikke skjul på at det gir stor glede. – Det er artig å vise fram hvor osten vår blir laga, og folk får mulighet til å se hvor dyra bor. Det å komme på en gard er blitt ganske eksotisk for mange, sier hun.
Klar for internasjonale konkurranser
Tingvollost har fortsatt ambisjoner langt utenfor kommunegrensene. – Vi skal delta i World Cheese Awards i Sveits til høsten, og oste-NM i Oslo i september, forteller Waagen. – Vi tar med oss alle fire ostene våre, og så er det bare å smake seg fram til de som er aller best. Håpet er å gjenta tidligere suksesser.
– Vi håper på fullt gardstun
Med et variert program håper Tingvollost på storinnrykk lørdag. – Det er alltid litt spennende å arrangere, for vi vet aldri hvor mange som kommer. Men vi satser på en hyggelig overraskelse og fullt gardstun, avslutter Kristin Waagen.