Kommunen skal, i samarbeid med fylkeskommunen (Byen som regional motor) og private interesser, ruste opp Rådhusplassen, Gågata og Carolines Plass. Tiltak til byjubileet i juni 2017 inngår i dette.
Fem millioner fra kommunen, diverse tilskudd, private midler og egeninnsats skal brukes til å fiffe opp sentrum av byen. Rammen blir på cirka 10 millioner kroner.
Rådhusplassen prioriteres først, deretter Gågata og så Carolines Plass er innstillingen fra rådmann Arne Ingebrigtsen.
Rådhusplassen
– Rådhusplassen har førsteprioritet av to grunner, skriver rådmannen.
– Vi skal ha noe ferdig til byjubileet i juni, og vi skal presentere det nye rådhuskvartalet på en god måte når Vågeveien 4 innvies som rådhus.
– Det er behov for å få åpnet opp plassen og slik inkludere havna, Piren og Kaibakken. Det foreslås to grep som vi tror vil gi god effekt. De oppmurte kassene mellom busstoppen og plassen deles opp med to åpninger. Disse får dekke og vanger av rustfargede stålplater (Campus) med nedsatt lys samt sittemøbler. Trærne beholdes, og de gjenværende kassene beplantes på nytt.
– Vanninstallasjonen ved Kaibakken beholdes, men bygges om. Vi får en bred trapp i rustfargede stålplater fra Kaibakken og ned på plassen. Gjerdet fjernes, og det legges trappe-dekke over jorda som kan brukes til lek og opphold.
– Vi har fått en katalog over foreslåtte møbler til bruk på plassen, og ellers i sentrum. Disse kan brukes for innkjøp etter hvert som vi ser behovet. På Piren foreslår vi en ny ringbenk rundt klokka. Forslagene til fornying av Rådhusplassen ble presentert for butikk- og torgdriverne, og fikk god respons. Korttidsparkering er ikke landet.
Samlet kostnad for alle foreslåtte tiltak og innkjøp av møblering kommer på 4,7 mill. kroner inkl. mva.
Gågata
I Skolegata har KBBL kommet med skisser til endret utforming, skriver rådmannen. Disse passer godt inn i kommunens tenking om utvikling av området. Nærmere detaljering og kostnadsberegning er ennå ikke gjort. KNN kjører et gårdeierprosjekt for Gågata (Skolegata – Nedre Enggate). Her er det kommet flere konkrete forslag til tiltak som kan øke attraktiviteten i området.
– Nye sitte- og aktivitetsmøbler og oppgradert beplantning er aktuelt. Det er også foreslått å sette opp en lyshimling over øvre del av Nedre Enggate. Norconsult har sett på ulike varianter (teknisk og økonomisk) som kan være aktuelle.
– På den gamle skoleplana for Langveien ungdomsskole kan det etableres et helt nytt byrom med tema lek og aktivitet. Sentrum trenger slike områder dersom eksisterende og nye leiligheter skal kunne tilby attraktive oppvekstmiljøer for barn og unge.
– Det er ikke gjort en samlet kostnadsberegning av møblering, planter og lys. Vi kommer langt med 3 mill. kroner, skriver rådmannen.
Carolines plass
– Carolines plass og gatene rundt skal «om noen år» graves opp for å bytte nedgravde vann- og avløpsrør, skriver rådmannen. Det betyr at vi foreslår tiltak som skal ha nytte og varighet i et tiårsperspektiv (en hel tenåringsoppvekst).
– Det er slik ikke aktuelt med kostbare installasjoner som ikke kan flyttes. Våre forslag tar utgangspunkt i ønsker fra Grand hotell, innspill fra ungdom og fra andre brukere av plassen og området. For å få en opplevd sammenheng, og gi en oppfrisking av hele områder, foreslås det å legge et sammenhengende fast dekke med barrikadedekke (limt grus) og betongheller fra Grands uteservering, foran biblioteket og foran kinoen. Slik vil de fleste terskler fjernes, og området kan møbleres fritt. I området mellom kinoen og biblioteket er det planlagt et aktivitetsområde for ungdom, med gummidekke og klatre- og oppholdsmøblering. Belysning vil bli svært viktig for opplevelse og bruk av byrommene.
– De tiltakene som Norconsult har lagt inn for Caroline plass kommer til en samlet kostnad på 4,5 mill. kroner (inkl. mva.), skriver rådmannen.
Rådmannens vurdering
– De foreslåtte tiltakene vil gi sentrum er betydelig estetisk og miljømessig løft. Vi håper og tror at dette også vil stimuler til økt privat satsing på sentrum. Og vi mener dette vil være med på å styrke Kristiansund som regionsenter. Slik prosjektet er organisert vil kommunens innsatser i form av penger og arbeid utløse betydelige tilskudd både fra fylkeskommunen og fra private. Dette er en arbeidsform som vi vil styrke gjennom «Byen som regional motor» i årene framover.
Hovedutvalg for miljø og tekniske tjenester i Kristiansund skal se nærmere på saken i sitt møte 30. mars.