Flåtte midler til din beste venn

De fleste dyreeiere har sikkert lagt merke til at flåtten har gjort sitt ekle comeback på katten eller bikkja. Så snart temperaturen passerte fem grader, våknet den til liv igjen. Men frykt ikke, det finnes midler som holder krypet unna.

– Det finnes flere alternativer man kan velge mellom til hund og katt; halsbånd, dråper og piller. Disse beskytter også mot lus og lopper. Piller er foreløpig kun et alternativ til hund, forteller Merete Rolfsen, assistent ved Kristiansund Dyreklinikk, til KSU 24/7.

_ Det finnes to typer halsbånd du kan bruke til hund. Scalibor varer i seks måneder fra man tar det på. Det beskytter også mot mygg og lopper.  Seresto er den andre typen vi kan skrive ut resept på, og begge virker på den måten at den både dreper flåtten og hindrer at den setter seg fast, forteller veterinær Anne Katrine Petersen.

Dråper et alternativ

Dråper er også et alternativ. Exspot har vært i handelen i mange år, og virker frastøtende på flåtten. Frontline er et annet alternativ. Begge to virker like godt, men enkelte kan reagere på den ene sorten, og tåle den andre bedre.

– Det finnes også noen dråper som heter Prac-tic, som ikke er reseptbelagt lengre og som fås på apoteket. Jeg har prøvd dette på min egen hund, og de fungerte bra, bortsett fra at hunden min reagerte på dem. Det er forskjellig fra hund til hund hvor sensitive de er mot virkestoffene, forteller Rolfsen.

Noe nytt og meget populært er tabletter, og disse finnes foreløpig kun til hund. Det er to typer, Bravecto, som er en tyggetablett som gir virkning i tolv uker, og NexGard. Disse virker ikke repellerende på flåtten, den må begynne å spise for å bli eksponert for stoffet. Flåtten vil så dø, tørke inn og ramle av.

Giftig for katten

Flåttmidlet du bruker på hunden, må ikke under noen omstendighet brukes på katten, med unntak av halsbåndet seresto, som går til begge. Katten kan faktisk dø av forgiftning, om den ikke får umiddelbar behandling etter eksponering.

– Vi fikk en katt som var blitt forgiftet av flåttmiddel av hund og det var svært kritisk for katten. Katten hadde kost med en hund som nettopp hadde fått på seg dråper. Midlet er heller ikke spesielt bra for mennesker eller spesielt ikke for små barn, så dråpene bør påføres om kvelden, før leggetid. Husk også å vaske hendene godt etter påføring.

Til katten kan man bruker frontline-dråper, som virker i 3-4 uker og tar livet av flåtten etter at den biter seg fast. Du får en pakning med fire pipetter i esken.

– Du kan også få resept på halsbånd til katten, Seresto, som også . Dette virker frastøtende på flåtten, slik at den ikke biter seg fast. Den vil i tillegg ta livet av flåtten. Et slikt halsbånd vil virke i åtte måneder, og er nok det beste valget om katten sover i sengen din. Flått er ikke farlig for pus, men farlig for deg, sier veterinær Petersen.

Lilly har fått flåtthalsbånd og er bare sånn passe fornøyd med det. Det er flåtten også.
Lilly har fått flåtthalsbånd og er bare sånn passe fornøyd med det. Det er flåtten også.

– Er ikke halsbånd farlig for katten, de har jo gjerne en tendens til å henge seg fast i en busk?

– Du må passe på at du får to-tre fingre under halsbåndet. Det er elastisk og katten vil ved egen kroppsvekt kunne komme seg fri om den setter seg fast, sier Rolfsen og minner om å alltid lese pakningsvedlegget nøye.

Syk av borrelia

I likhet med oss mennesker, kan hunden din bli veldig syk av borrelia-bakterien og sykdommen kan ha opp til seks måneders inkubasjonstid. Det er sjeldent at katter får sykdommen. Kristiansund Dyreklinikk får av og til inn hunder som har blitt syke etter flåttbitt. Bakterien kan påvises ved en test og behandles med antibiotika.

– Symptomene på en borrelia-infeksjon er blant annet skjelvinger i hele kroppen, utslett rundt bittstedet, kramper og nedsatt almentilstand, feber, nedsatt matlyst, sløvhet og forstørrede lymfeknuter, forteller veterinær Linn Iren Særen og legger til at det finnes en vaksine mot borreliose du kan gi hunden. En tredjedel av flåtten er bærere av bakterien, så det er viktig å komme i gang med beskyttelse av dyrene dine nå.

– Jeg anbefaler også å gå til innkjøp av en flåttfjerner. Om du bruker fingrene, kan du risikere at hodet til flåtten sitter fast og gir en infeksjon, sier Merete Rolfsen.