I ett av verdens mest likestilte land blir 1 av 10 kvinner voldtatt i løpet av livet. 26. november deler Kristiansund Yngre Sanitetsforening ut røde knapper for å symbolisere nulltoleranse mot vold mot kvinner.
I 2013 lanserte Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) Rød knapp-kampanjen sammen med en rekke andre organisasjoner. Siden den gang har flere hundre tusen knapper blitt delt ut. En rekke politikere, med statsminister Erna Solberg i spissen – bærer den røde knappen for å vise at de vil bidra til nulltoleranse mot vold mot kvinner.
– Vårt håp med Rød knapp er å få så mange som mulig til å bære knappen for å vise at de vil bidra til å stoppe alle former for vold mot kvinner. Til tross for at Norge ansees som et av verdens mest likestilte land, utsettes mange mennesker hver dag for vold og seksuelle overgrep. Rapporter viser at et i all hovedsak er kvinner utsettes for grov vold fra partnere, sier generalsekretær Grete Herlofson i N.K.S.
Mellom 75.000 og 150.000 nordmenn rammes årlig av vold fra en de kjenner. Kvinner rammes i langt større grad enn menn. Over 8 prosent kvinner forteller at de har blitt utsatt for grov vold fra partner. I fjor bodde i underkant av 2000 kvinner på krisesentre rundt omkring i landet vårt.
Fredag 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Kristiansund Yngre Sanitetsforening vil markere dagen ved å dele ut røde knapper og spre informasjon om temaet på stand sammen med krisesenteret i kommunen, lørdag 26.november på Storkaia brygge.
Kristiansund Yngre Sanitetsforening håper så mange som mulig i Kristiansund – politikere som folk flest – vil bære den røde knappen.
– De aller fleste av oss kjenner en kvinne eller et barn som har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Bærer du den røde knappen symboliserer du nulltoleranse for alle former for vold, sier Tonje Skarvøy Stene, nestleder i Kristiansund Yngre Sanitetsforening.
NKS har vold mot kvinner som satsingsområde. Sanitetskvinnene går i bresjen for å bryte tabuer, og krever økt fokus på forebygging, et tilstrekkelig hjelpeapparat og økt rettssikkerhet for kvinner utsatt for vold. Lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Fakta om Rød knapp:
Rød knapp-alliansen Stopp vold mot kvinner består av åtte organisasjoner: Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.), Den norske kirke, Islamsk råd, Virke, Krisesentersekretariatet, Reform (Ressurssenter for menn), JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) og Digni
Symbolet for kampanjen er en rød knapp. Rødt er valgt fordi rødt signaliserer stopp, samtidig som det er kjærlighetens farge
Kampanjens røde knapp har fire hull. Hullene symboliserer fire områder vi mener det er spesielt store utfordringer på som det må arbeides for å tette: Rettigheter, hjelpetilbud, forebygging og forskning Sanitetskvinner over hele landet har delt ut over 200.000 røde knapper så langt.