KSU 24/7
4 minutter lesetid

Bruker 200.000 av egen lomme for å redde deg

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Et tyve-talls hundeeiere fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Sogn og Fjordane, er i helgen samlet i Røde Kors-huset i Gomabakken i Kristiansund for å starte på opplæringen av en redningshund i regi av Norske Redningshunder Møre og Romsdal distrikt.

Saken fortsetter etter annonsen

NRH har for tiden 77 medlemmer i fylket.

Distriktsleder Ronny Bunes og fire andre er helgens instruktører. Bunes forteller til KSU247.no at dette er den første delen av utdanningen for hundeførere i NRH.

– I helgen startet vi med en teoretisk undervisning. Det går på på bekledning, sikkerhet, bruk av hund, bruk av kartverktøy og bruk av GPS. Et ganske omfattende kurs, med varighet til langt på kveld fredag og lørdag, med cirka slutt søndag ettermiddag klokken 16. Dette er første del for å legge grunnlaget for den videre utdanningen av eier og hund, sier Bunes.

– Neste og første steg for hunden er apell, som er lydighetsdelen disse hundene må gå gjennom før de begynner på utdanningen med å finne folk.

Linda Pedersen Kavli med malinoisen Crazy og Paul G. Øverland med malinoisen Easy. Foto: Atle Bjørnar Bratset

– Full utdanning av eier og redningshunder koster cirka 200.000 kroner. Først skal du jo kjøpe hunden og du skal reise på masse kurs. For å få A-godkjenning på hunden må du på noe som heter ukas arbeid. Da bruker du en uke på kurs, altså en uke av ferien din, og det koster cirka 6.000 kroner å delta. Er eier og hund god nok, bestås kurset.

– Det sitter et distriktsstyre som søker på diverse fond og stiftelser, og vi får en del støtte der. Vi selger lodd, bamser, kalendere og andelsbrev. Vi jobber hele tiden for å skaffe midler til å drifte dette her, sier Bunes.

– NRH sentralt jobber hele tiden opp mot det å få inn flere midler til organisasjonen. Men bevilgningene står ikke i stil med organisasjonenes vekst. Det NRH fikk i starten, har ikke økt med stigningen i antall medlemmer og aksjoner.

– NRH Norge har fire stykker ansatt på landsbasis. Alt annet er basert på frivillighet. Distriktsstyre og instruktører er alle frivillige.

Leteaksjon denne uken

Bunes var selv ute i en skarp operasjon denne uken. På torsdag var de ute for å lete etter en dame som var forsvunnet.

Bunes er ute på cirka 30 oppdrag i året.

– Det er ikke alltid vi kommer i søk, men vi er på vei til aksjoner. I fjor gjorde vi tre funn. Vi er en betydelig resurs i redningstjenesten i Norge.

Det er politiets operasjonssentral som tilkaller NRH ved behov. Operasjonsleder ringer da til den NRHs beredskapsansvarlig i distriktet.

Saken fortsetter etter annonsen

Det står i vedtektene til NRH at det skal tungtveiende grunner til for at et medlem av NRH ikke skal stille på en tilkalling, uansett når på døgnet.

20 godkjente hunder

NRH i fylket har per nå 20 godkjente redningshunder for barmarkssøk, altså en vanlig leteaksjon.

9 av disse hundene er godkjent for lavinesøk, mens én kun er godkjent for denne typen søk.

Anbefalte hunderaser

– Det er enkelte hunderaser som er enklere å samarbeide med enn andre, sier Bunes.

Han nevner schæfer, labrador, gjeterhundrasen og retriverhunder, som de mest brukte i NRH-organisasjonen.