Av Helge Hegerberg, rådgiver i Kristiansund kommune
Store ting skjer nå som gir optimisme blant aktørene i petroleumsbransjen. 21. mars godkjente OED utbyggingen av gass- og kondensatfunnet Dvalin til 10 milliarder kroner. DEA Norge er operatør. Feltet har 18,2 milliarder standard kubikkmeter gass og litt kondensat. Produksjonsstart er 2020.
Statoil leverte 27. mars plan for utbygging og drift for Njord-feltet og for Njords satellittfelt Bauge. Oppgraderingen av den 20 år gamle plattformen er et unikt industriprosjekt.
– Det er første gang i norsk oljehistorie at en plattform blir tatt til land for oppgradering slik at den kan skape store verdier i nye tiår ute på feltet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.
Norsk industri er sikret store kontrakter i Njord. Prosjektdirektør Tanja Blekastad fortalte om den nye planen i Petropolen 30. mars. Det gjenstår å hente ut 175 millioner fat oljeekvivalenter i Njord inkludert Hyme, som allerede er på havbunnen. Nå foregår en full make over av plattform og Njord B tankskip, og i 2020 er anleggene klar for 20 nye år på feltet utenfor Kristiansund.
Statoil presenterte samtidig Bauge som ligger 16 kilometer fra Njord, og som med utvinnbare ressurser på 63 millioner fat o.e. er lønnsomt som subseafelt. Utbyggingskostnaden er fire mrd. kroner.
Også et tredje felt kan bli koblet opp mot Njord. Det er Pil & Bue med VNG Norge som operatør. De leverer myndighetssøknad om utbygging sent på året. Dette er et oljefelt som ble funnet for bare tre år siden, og som har et volum mellom 80 og 160 mill. o.e.
5. april kom enda en godkjennelse av ny feltutbygging. Det er igjen Statoil som er operatør, og feltet heter Trestakk og ble funnet for 31 år siden. Volumet her er 76 mill. o.e. med en produksjonstid over 12 år i Åsgard A-skipet.
Saken fortsetter under illustrasjonen.

Dvalin er et gassfelt som får en prosessmodul på Heidrun-plattformen. DEA Norge er operatør for Dvalin.
Dvalin er et gassfelt som får en prosessmodul på Heidrun-plattformen. DEA Norge er operatør for Dvalin.For helhetens skyld må det nevnes at Wintershall er i gang med byggingen av Maria-feltet til 15,3 mrd. kroner. Det er et betydelig oljefunn som i år og neste år setter sitt preg på havna, oljebasen og flyplassen.
Oppturen startet i 1. kvartal 2017 for oljebyen Kristiansund. Så mange vedtak har vi ikke noen gang fått på samme tid. Det er skrevet et nytt kapittel oljehistorie!
2017-18 blir preget av Maria-utbyggingen og Aasta Hansteen med gassrøret Polarled til Nyhamna. 2018-19 blir en periode med utbygging av Dvalin, Trestakk, Njord og Bauge. Disse feltene er i drift i 2020. Året etter er det Pil & Bue som kobles inn mot Njord.
Odfjell Drilling borer akkurat nå den første produksjonsbrønnen i Maria med riggen «Deepsea Stavanger». Dette er et boreprogram som vil vare i nesten 600 døgn. Petroleumsbransjen er på ingen måter friskmeldt, men det er viktig med vedtakene fra myndighetene og at kontrakter settes ut til norsk næringsliv – og ikke så mye til Asia som har vært en trend fra 2010 og utover.
Det som nå skjer er viktig med tanke på levetidsforlengelse til alle faste installasjoner på Haltenbanken, og vi får bygget ut alle små og mellomstore prosjekter som ligger i nabolaget til de store funnene Åsgard, Heidrun, Kristin, Njord og Norne. Det bør også komme opp planer på hva Draugen-plattformen kan brukes til.
Som vertskommune for næringen følger vi med på et aktørbilde i endring. Det er de nye selskapene fra andre land som gjerne går inn i modne områder og ser lønnsomhet med subseautbygginger.
Investeringsbeslutningen i fremtiden i Njord er et viktig signal fra Statoil som dominerende operatør. Etter den opprinnelige planen skulle feltet vært stengt ned i 2013. Når det nå kommer i drift igjen i 2020, er det for å tjene penger i perioden frem til 2040. Det betyr mye for Kristiansund og leverandørindustrien i ettermarkedet. 250 millioner fat o.e. vil bli produsert – og det kommer mer med Pil & Bue. Der er anslagene mer usikre. Flere brønner avslører størrelsen på dette funnet.
Leteaktiviteten er fortsatt på et lavt nivå. Det kan se ut som åpningen av Barentshavet med blokker fra 23. konsesjonsrunde ødelegger litt for Norskehavet i årets sesong. I 2018 kan det bli mer etter tildelinger i de to siste TFO-rundene.
Olje- og gassproduksjonen på hele norsk sokkel er høy. Vi er inne i en periode med omstilling med kostnadsreduksjoner og effektivitet i alle ledd. Det er notert kostnadsreduksjoner på mellom 30 og 50 prosent i nye utbyggingsprosjekter. Resultatene har kommet av:
- Billigere og mer standardiserte løsninger
- Leverandørene er hardt skviset på marginer
- Utsatt vedlikehold og mindre leting
- 50 000 personer har mistet jobbene sine
- Riggmarkedet har falt 30-50 prosent
Akkurat nå pågår sju utbyggingsprosjekter til totalt 233 milliarder kroner. Det er mange oppgaver som skal løses de neste årene for å ivareta kvaliteten i disse investeringene. Her vil miljøet i Kristiansund få en viktig oppgave.
Oljeprisen er fredag formiddag på 55,72 dollar fatet, med klar oppadgående trend.