Ber bedriftene om å ta ansvar

Bilde Rådmann Arne Ingebrigtsen, ordfører Kjell Neergaard og kommuneoverlege Askill Sandvik ber innstendig om at bedriftene er sitt ansvar bevisst og bidrar med å hindre importsmitte. Foto Tore LyngværKristiansund kommune

Kristiansund har for tiden et alvorlig lokalt utbrudd av koronavirus, i tillegg til pågående utbrudd i Norskehavet. Kommunen har gjennom hele julehøytiden jobbet hardt for å slå ned disse utbruddene.

Vi ønsker bedriftenes hjelp for å unngå at ny smitte kommer inn til byen, og vi er spesielt opptatt av å hindre at muterte virusvarianter fra utlandet kommer hit.

VI trenger derfor bedriftenes hjelp til at ankomsten av arbeidstagere nå i januar og fremover, skal være forsvarlig og god for å hindre videre smitte av koronavirus.

Regjeringen har to innført to nye tiltak for å begrense importsmitte:

  • Testplikt for innreisende. Testen skal foregå på grenseovergangen eller flyplassen. Dersom man av en eller annen grunn ikke har testet seg på grenseovergang, så skal man gjøre dette innen 24 timer etter ankomst landet. Her er kommunen pliktig til å bidra med testing.
  • Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst. Det er frivillig å teste seg. Dersom man ikke tester seg eller det ikke er kapasitet til å få testet seg, må man være i innreisekarantene i ti døgn. Test to tas uansett ikke før på dag 7. Da er ikke svaret klart før dag 8 og man kan ikke begynne å jobbe før dag 9. Dette representerer derfor ingen store praktiske endringer. Vi i Kristiansund kommune har ikke kapasitet til å håndtere denne rutinemessige testingen på dag 7. Bedrifter som ønsker å bruke denne løsningen må ta kontakt med private tilbydere, eksempelvis bedriftshelsetjeneste.

Det presiseres at testen må være PCR. Hurtigtester gjelder ikke.

Smittekarantene er fortsatt 10 dager. Testing fritar ikke for denne karanteneplikten.

Unntak for Storbritannia

Dette gjelder ikke for reisende fra Storbritannia som uansett skal i 14 dagers karantene og har testplikt.

Samfunnskritisk personell

Vi anbefaler at unntak for innreisekarantene for samfunnskritisk personell praktiseres meget strengt av bedriftene i den situasjonen vi er i nå. Dette må være reelt samfunnskritisk personell og alle andre løsninger må være prøvd. Samfunnskritisk personell bør ha en negativ test før oppstart arbeid og deretter testes hver tredje dag i karanteneperioden. Bedriftene må selv organisere testing. Dette er ingen kommunal oppgave. Unntak for smittekarantene hos samfunnskritisk personell kun etter særskilt vurdering og terskelen må være ekstremt høy.

Innkvartering av arbeidere i karantene

Det er ekstremt viktig at arbeidere i karantene innkvarteres på en forsvarlig måte for å hindre lokalt smitteutbrudd.

Ifølge koronaforskriften skal personer som kommer til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag og som ved innreisen kan fremlegge bekreftelse på at arbeids- eller oppdragsgivere sørger for et egnet oppholdssted der det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom med TV og internett, eget bad, og eget kjøkken eller matservering. Dette er et ansvar som arbeidsgiver eller oppdragsgiver har.

Kristiansund kommune og kommuneoverlegen forutsetter at alle bedrifter forholder seg til de reglene som er nevnt over, for sammen å bidra til å bekjempe importsmitte av koronaviruset.

– Nå er det viktig at alle er med og hjelper til. Utbruddene fra Atlanten videregående skole og Norskehavet har vist oss hvor fort situasjonen kan snu. Vaksinen er rundt hjørnet, vi forventer at bedriftene i byen er sitt ansvar bevisst, sier ordfører Kjell Neergaard.