Av: Inger Lise Pettersen
Vi som bor ytterst ved storhavet, iet barskt klima som rammes brått og brutalt av uvær – kan ikke stå uten lokal sykehus. Jeg setter på blå lys og høylytte sirener for befolkningen på Nordmøre.
Planene for et nytt sykehus slik de foreligger er risikable, basert på vaklende analyser – og jeg er sikker på det vil føre til tap av liv. At et nytt sykehus skal bygges basert på nærhet til Ålesund sykehus, samt andre tvilsomme grunnlag som at det er 40 % flere i arbeid i Romsdal og et bedre fagmiljø kan umulig vektlegges mer enn trygghet til oss på Nordmøre. Det har iallefall liten betydning for oss på Nordmøre om vi ikke når frem til sykehuset i tide.
At Nordmøre ribbes gradvis for spesialisthelsetjenester er svært betenkelig og bærer preg av elendig prioritering . Hvorfor skal befolkningen på Normøre behandles som annenrangs? Man må tillate seg å stille spørsmål om befolkningen på Nordmøre er lite verd ? I en av begrunnelsene for valg av Hjelset skriver Norconsult at Krifast er et kritisk objekt da 70 prosent av befolkningen ikke vil nå frem til sykehus om det legges på Storbakken . Jeg stiller meg tvilende til om prosentandelen stemmer , men om vi snur det på hodet – er det virkelig mulig å bygge sykehus på slike tvilsomme grunnlag at 30 % av befolkningen ikke vil nå frem til sykehus?
Da Brundtland var Statsminister besøkte hun Nordmøre i forbindelse med åpningen av Krifast, hvor hun fastslo: “Å være uavhengig av ferjer er ikke minst av stor betydning i et kystdistrikt som ofte rammes av kraftig uvær og landligge av ferjer”. Det er skremmende å tenke på at vi i dag ikke har beredskapsferje fra Tømmervåg til Seivika. Vi som bor her vet at været byr på utfordringer og all klimaforskning tilsier at forholdende ikke vil bli bedre men verre .Jeg er svært bekymret for de svakeste av pasientene kritisk syke,langtid syke og barn som trenger sine nærmeste i en vanskelig og sårbar livssituasjon .
Vi som bor ytterst på Nordmøre vet at ekstremværet kommer, det har vi erfart mange ganger. Når ekstremværet “Tor ” raste over Nordmøre var alle bruene stengt, også broa på Averøy som er vår eneste mulige måte for omkjøring var stengt . Vi var isolert – rett og slett fanget . Smøla som er betegnet som det farligste stedet å bo i Midt Norge om det rammes av ekstremvær, må være nok til å forstå alvoret . Det er en ekstrem belastning å være alvorlig syk i en ambulanse båt med 8 meters høye bølger på Talgsjøen. For noen av oss som har vært med på risikoferd til Molde hvor minuttene teller, vet hvor tøff og belastende turen er. Det finnes ikke forsvarlighet i slike planer. Er det lagt inn hensynt til hindringer knyttet til responstid? Storm, stengte bruer,glatte veier, stengt tunell,stengt fjellovergang.
Videre vet vi at Nordmøre har flere uføre, flest skadde samt flere kronisk syke som følge av hardt og tungt arbeidsliv. Vi har flere livstilsykdommer og et høyt antall pleietrengende eldre som ikke er nevnt med et ord om. Er ikke sykehusene våre til for pasientene?
Jeg har sammen med flere frivilige med ulik bakgrunn og ulikt ståsted laget en oversikt over sårbarhet på Nordmøre knyttet til felles sykehus på Hjelset. Vi har under kartlegging fått god hjelp og bistand av fagpersoner med blant annt lang erfaring innenfor kvalitetsledelse og risikoanalyser.
Vi har avdekket mange kritiske objekter og farer som må belyses .Når kritiske samfunnsoppgaver skal løses må vi forvente at alle risikoer knyttet til prosjektet utredes på en uførlig og forsvarlig måte. Det er på høy tid noen tar tak.
Vi vil på det sterkeste advare mot dyptgående endringer av spesialisttjenestene på Nordmøre. Planer som settes ut i livet nå er direkte LIVSFARLIGE. Vi vil ikke ha sykehus bygd på tvilsomme premisser og heller ikke et sykehus som er basert på kalkyler for “akseptable” dødstall i forbindelse med lang reisevei.. Et nytt sykehus kan ikke bygges på lemfeldig bruk av fakta , dårlige sårbarhetsanalyser, mangelfulle utredninger og fullstendig mangel på advarsler fra ulike fagmiljø – det er direkte helsefarlig.
Det er på tide å våkne , det er ingen skam å si at vi har gjort noen feilvalg , økonomiske prinisipper sidestilt med trygghet og sikkerhet i arbeide med syke og svake er elendig helsepolitikk -stykkpris finansering av menneskeliv vil vi ikke ha. Nå må noen som sitter med ansvar tørre å ta kampen for pasientsikkerhet, og et godt og trygt helsetilbud for befolkningen på Nordmøre. Vi mangler senger, leger, sykepleiere, jordmødre, helsesøstre, fastleger, penger og utstyr. Det mangler planer for rekruttering, allerede etablerte leger og andre ansatte må finne seg i å gå på akkord med egne verdier – det er på høy tid å gjøre noe.
Sett pasienten og trygghet i fokus og la sykehuset i Kristiansund få leve . Gi oss forsikring om at vi kan få gode og trygge helsetjenester også i fremtiden, og gi oss forsikring om at befolkningen på Nordmøre skal ha et sykehus vi kan nå frem til når sykdom rammer. Vi har alle et samfunnsansvar – og vi som betaler vår skatt til fellesskapet må kunne kreve at staten gir oss mest mulig trygghet og sikkerhet når vi trenger det mest, ikke at de skal bruke skattepengene på å sette plaster på et verdisyn som ligger med brukket rygg.