KSU 24/7
2 minutter lesetid

‘- Alle som skal feste sammen med russen bør vaksinere seg

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Helsesøster Marina Nordhaug er i dag i ferd med å vaksinere russen på Atlanten VGS mot smittsom hjernehinnebetennelse. Vaksinen på skolen koster kroner 400,- og kan betales med kort eller kontant.

Saken fortsetter etter annonsen

Helsesøster Marit Krane ved Kristiansund VGS opplyser til ksu247.no at russen ved KVGS ble vaksinert i forrige uke, men at de arrangerer en ny vaksinedag 4. januar 2018. Ny dato for Atlanen VGS er foreløpig ikke satt, men det blir tidlig neste år.

Helsesøster Krane oppfordrer alle i alderen 16-19 år, som skal feste sammen med russen, om å ta denne vaksinen.

– Det er en utrolig viktig vaksine, sier hun.

Krane vil samtidig skryte av russestyrene på begge skoler for hjelp med å spre informasjon om vaksinen.

Er du for sent ute kan du melde deg på her for å få tildelt tidspunkt for vaksinering runde 2 rett etter jul .

Fakta fra Folkehelseinstituttet

Hva er meningokokksykdom?

Meningokokksykdom skyldes infeksjon med meningokokkbakterier og opptrer i flere former, hvor hjernehinnebetennelse og blodforgiftning er de mest alvorlige sykdomsformene.

Hjernehinnebetennelse er en betennelse i hjernehinnene (også kalt meningene) som omgir og beskytter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes flere ting, men virus og bakterier er vanligst. Når hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokker kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse på folkemunne.

Blodforgiftning (sepsis) er en særlig alvorlig sykdomsform. I løpet av få timer kan den utvikle seg dramatisk. Dødeligheten er høy, også ved intensiv behandling.

Saken fortsetter etter annonsen

Meningokokker kan også gi sykdom i for eksempel ledd og lunger.

Vel halvparten av de meningokokksyke har meningitt, rundt 20-30 prosent har blodforgiftning, mens resten kan ha en kombinasjon av disse sykdomsformene eller mildere former (Brandtzæg, 2001).

Før oppdagelsen av antibiotika var dødeligheten av meningokokksykdom svært høy. I dag er dødeligheten i Norge rundt 10 prosent. Den er lavere hvis pasienten har hjernehinnebetennelse uten andre komplikasjoner, men betydelig høyere for pasienter med blodforgiftning.

Rundt 10-20 prosent av pasientene får varige følgetilstander etter meningokokksykdom. Blodforgiftning kan føre til at pasienten må amputere for eksempel fingre, tær, ben eller arm. Etter hjernehinnebetennelse kan det oppstå hørselsskader og mer diffuse nevrologiske skader som konsentrasjonsvansker og trøtthet (van Deuren, Brandtzæg & van der Meer, 2000).