En meningsmåling som Sentio Research har gjort på oppdrag fra KSU 24/7 viser en stor vilje blant nordmøringer til å gå nordover mot Trøndelag. Undersøkelsen viser at hele 41 prosent av befolkningen ønsker å bytte tilhørighet.
– Sensasjonelt at det er så mange som vil til Trøndelag så tidlig i utredningsprosessen, sier Knut S. Olsen. Jeg merker meg spesielt at 56 prosent av kristiansunderne ønsker seg nordover, dette bør få noen fylkespolitikere til å våkne.
Næringslivsmannen fra Kristiansund har engasjert seg sterkt for å få utredet en ny regiontilhørighet.
Seniorkonsulent Arve Østgaard i Sentio Research peker på at endringer i kommune- og fylkesstrukturen normalt sett ikke får stor oppslutning i folket.
At hele 41% likevel ønsker å bytte fylke betegner han som oppsiktsvekkende.
Geografiske forskjeller
Han peker også på klare geografiske forskjeller i meningene om regiontilhørighet.
– Kristiansund og Aure har signifikant flere som vil til Trøndelag enn de andre kommunene på Nordmøre, sier Østgaard til KSU 24/7. I kommunene Eide, Averøy, Gjemnes og Tingvoll er det motsatt, der er det signifikant flere som vil forbli i Møre og Romsdal enn i de andre kommunene.
Undersøkelsen som er gjort viser også at det er flere menn enn kvinner som ønsker å bytte regiontilhørighet.
Det er kommunene Kristiansund, Aure, Smøla, Halsa og Surnadal og Rindal som ønsker utredning om å bytte fylke. Rindal har allerede gjennomført sine prosesser, og konkludert med at de ønsker å søke Stortinget om ny fylkestilhørighet. De seks kommunene har til sammen 40.000 innbyggere.
Utredning om tilhørighet
Ser man bare på disse seks kommunene er det bare i Surnadal det er flertall for å forbli i Møre og Romsdal. I Kristiansund er det 56 prosent av de spurte som vil gå til Trøndelag, mens det i Aure er hele 74 prosent som vil nordover! I Halsa er tallet som vil nordover på 44 prosent, mens bare 31 prosent i Halsa vil forbli i Møre og Romsdal som i dag. Innbyggerne i Rindal er klare i sin tale, der vil 64 prosent gå til Trøndelag. Surnadal har størst oppslutning om å bli i Møre og Romsdal, med hele 57 prosent av befolkningen. I samme kommune er det en oppslutning på 31 prosent for å gå til Trøndelag.
Åpne armer i Trøndelag
Arbeidsutvalget i Trøndelag fylkeskommune behandlet i dag spørsmålet om de skal bistå i utredningen hvor fem nordmørs-kommuner kan bli trøndere. Det fikk klart flertall.
Arbeidsutvalget sier ikke ja eller nei til at kommunene blir trøndere nå – bare om det skal gjennomføres en utredning.
– Jeg syns vi skal vise kommunene den respekten at vi er med på en utredning. Det kan være nyttig også for Stortinget å utrede hva det egentlig betyr, sier sa Leirtrø (Ap) til Trønder-Avisa.