Storstilt utbedring av vindmølleparken

KLART TIL VINGEOPERASJON: Tre telt skal settes opp. Vingene skal demonteres fra rotoren, for så å fraktes ned til disse telta. Her skal alle vingetuppene få erstatte trekjernen med en skumkjerne. Arbeidene vil pågå fra 20. mars og utover sommeren.

SMØLA: Fra 20. mars skal det utføres reparasjoner på vingene til de 48 vindturbinene i Smøla 2.

— Fra nå og et stykke ut i sommeren ber vi de som bruker vindparken til turveg om å være varsom, sier Arild Magnus Soleim, som er kraftverksjef i Statkraft Energi AS

Et omfattende vedlikeholdsprogram for de 48 vindturbinene i området som kalles Smøla 2 i vindparken er nå satt i gang.

— Grunnen til at dette nå blir satt i gang er erfaringer som er gjort på Hitra. Hvor det viser seg at trekjernen som er lagt inn i tuppen på vingene har tatt til seg fukt. Produsenten Siemens har tatt på seg å utføre reparasjonene, som består i å erstatte denne trekjernen med en skumkjerne, forklarer Soleim.

Kranløft

For å utføre disse vedlikeholdsarbeidene må alle vingene tas ned fra rotoren. Noe som må skje via store kranløft.

— En stor kran, samt en mindre hjelpekran skal være med på disse operasjonene. Når vingene er tatt ned, skal de fraktes inn i et telt. Disse telta, tre i tallet, har allerede begynt å komme på plass. Deretter blir samtlige 144 vinger saumfart i tur og orden. Skiftinga av kjernen i tuppen av vingen er en metode som Siemens har funnet ut, hvor glassfiberen slipes bort, før den nye skumkjernen blir lagt inn. Deretter støpes ny fiber rundt vingetuppen.

Til ut sommeren

Hvor lang tid jobben vil ta er ikke Statkraft helt sikre på.

— Noe vi vet er at vi starter med dette 20. mars, og at vi regner med at det varer utover sommeren. Det blir satt opp skilt i området, og ber folk rette seg etter disse når de ferdes i området. Vi har også en dialog med ambulansen, som har avtale om å bruke vegen vår til gjennomkjøring. Her kan det bli noen avgrensninger så lenge arbeidene pågår, forteller Arild Soleim.

Går bra

2016 ble et år med litt mindre produksjon enn man hadde håpet på, mens det så langt i 2017 ser lysere ut da vindforholdene har vært bedre.

— Vindparken går bra, og vi opplever stabil drift. Ingen overraskelse at turbinene må stilles i hvileposisjon når det er for sterk vind. Produksjonen er stabilt jevn, og det ser bra ut så langt i år, selv om vi ikke har sammenligna opp mot fjoråret helt eksakt ennå.

Solid arbeidsstokk

I alt har Statkraft 12 personer i sin stab på Smøla. Så å si alle av disse er rekruttert lokalt, eller bor lokalt. Noe som fører til en stabil arbeidsstokk, med svært lite utskiftninger.

— Vi har en utrolig dyktig arbeidsstab, hvor det nå er opparbeid en solid og stabil kompetanse. Nå har Statkraft starta jobben med å ansette over 40 mann i den nye vindparken på Fosen. Da er det godt å ha erfaringene som vi nå har opparbeidd her på Smøla, sier Soleim.

Mannsdominert

Mannskapet på Smøla består av ett unntak av menn.

— Vi hadde en kvinnelig arbeider fra Sverige her tidligere, men hun har nå flytta til Sverige. Vi skulle selvsagt sett at kvinneandelen hadde vært høyere, men her er det nok bare å innse, at dette yrket består av flest menn. Vi er klar over at det er både store høyder og tunge løft innimellom, men har et godt opplegg i forhold til ergonomi og rutiner. Til tider kan det være operasjoner som må utføres i trange omgivelser, men også her har vi gode rutiner.

Fra 20. mars og ut sommeren vil nå smølværingene se at det er stor aktivitet i forbindelse med de planlagte vedlikeholdsarbeidene. I tillegg til det som Siemens skal gjøre med vingene, så starter Statkraft en av sine egne service kampanjer.

— Dette dreier seg om forebyggende og planlagt vedlikehold som er en del av den servicesyklusen disse turbinene skal ha, avslutter Arild Magnus Soleim.