Hva med å ikke bare helle øl i kroppen denne helgen, men også spandere litt i kaken?
Jeg jobbet en stund som bestyrer på Phillipshaugen i Sunndalen, og denne kaken fra boken Kakedager fra Hummingbird Bakery, sto fast på kakemenyen. Den er rik på smak, ikke for søt og har Guinness som et krydret bakteppe. På toppen er det syrlig ostekrem.
Hver søndag etter at vi hadde hatt åpen restaurant og servert middag til skifolket og lokalbefolkningen, brukte jeg å donere de gjenværende kakerestene til snekkerne i Lervike AS. Til deres hell ble det etter en søndag med dårlig besøk i restauranten, en hel kake til overs.
De fleste snekkerne i firmaet var ute i oppdrag mandagen Guinness-kaka skulle skylles ned med noen liter svart kaffe, men de to gjenværende hadde mannet seg opp for jobben. Etter sigende hadde de klart å kjempe seg gjennom hel kake på deling i lunsjen. Sannelig bra jeg sluttet i den jobben før hele snekkerfirmaet utviklet diabetes type II.
Selve kaken:
2,5 dl Guinness
250 g smør
80 g bakekakao
400 gram sukker
2 egg
1 ts vanilljeekstrakt (fås på kjøkkenbutikker) eller essens.
1,4 dl kulturmelk, skummet eller hel. Kefir går også.
280 g hvetemel
2 ts natron
½ ts bakepulver
Til toppingen:
50 g romtemperert smør
300 g melis
125 g kremost (Ikke lettprodukter. Bruk av typen Philadelphia)
Kakaopulver til pynt
Sett ovnen på 170 grader (ikke varmluft) og legg bakepapir i bunnen på en springform på 24 cm i diameter. Smør kantene godt.
Hell Guinnessen over i en kjele, tilsett smøret og varm forsiktig til alt smøret har smeltet. Ta kjelen av ovnen og ha i sukker og kakaopulver. Rør godt.
Bland sammen egg, kulturmelk og vaniljeessens i en liten bolle eller litermål. Hell dette over i kjelen. Rør godt sammen.
Sikt hvetemel, natron og bakepulver over i bollen til kjøkkenmaskinen eller håndmikseren. Hell innholdet i kjelen over det tørre og kjør på lav hastighet til alle ingrediensene er godt blandet. Husk å skrape ned røren fra kanten og vær sikker på at du har fått blandet inn alt ligger nede i bunnen på bollen.
Hell røren over i kakeformen og stek nederst i ovnen i ca 45 minutter eller til kaken har en svampaktig konsistens og det ikke sitter igjen deigrester på en kakenål. Med min ovn tok det ca 55 minutter, dette varierer litt.
Toppingen:
Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin og kjør smør og melis til en sandaktig konsistens. Tilsett kremosten og bland på lav hastighet, før du øker til middels og kjører til toppingen er lett og luftig.
Legg kaken på et kakefat og påfør rikelig med kremosttopping. Dryss gjerne litt kakaopulver over.