Det tyske ekteparet Frank og Sabina Eckert flyttet til Norge i 1999. Siden 2009 har de livnært seg på å lage røkelaks. På ekte vis.
Det første året bodde de på Årsundøya. Der lærte Frank å røke laks av Anders Aarsund. Siden den gang har det ballet på seg. Nå livnærer ekteparet seg på å levere Kvisvik-laks, røkt på den gode, gamle måten.
Trangen til å forlate fødelandet hadde vært tilstede lenge før muren falt. De hadde egentlig tenkt å flytte til Canada. Tilfeldighetene gjorde at de dro på ferie til Norge i 1992 og falt hodestups forelsket i Norge. Og spesielt Nordmøre. – Dette er den vakreste delen av Norge, sier Frank til KSU 24/7. Syv år senere tok vi steget, pakket sakene og flyttet til Årsund.
De forlot livet i storbyen Leipzig, i det tidligere Øst-Tyskland. Der kjørte Frank drosje, mens kona jobbet i et trykkeri. Kontrasten til storbylivet og livet i Kvisvika er stor. De har skapt seg sitt eget lille paradis og bruker arbeidstiden på å lage et produkt de er stolte av.
– Alle våre produkter er håndtverk, sier Sabina. Den eneste maskinen vi har er en vakuummaskin. Det klarer vi ikke for egen hånd, ler hun. All skivet laks er til og med kuttet for hånd!
Laksen kjøper de på Aukra, så blir den saltet og tilsatt krydder. Deretter får laksen mellom tre og fem dager i kaldrøkingsovn. Til dette formålet brukes egen sponblanding, som Frank har komponert selv.
– I gamle DDR var vi vant med å lage mat selv. Vi lagde både skinke og pølser, så jeg hadde god kunnskap om røketeknikk fra tidligere, sier Frank. Laksen fikk jeg introdusert fra Anders Aarsund. Så vi kombinerte laks på vikingevis, med røketeknikk fra DDR, smiler han.
Resultatet er blitt en delikatesse som flere og flere prøver. De to forteller at det har kunder fra hele verden, men at det norske markedet naturlig nok er det største og viktigste.
Her kan du høre hele intervjuet med Frank og Sabina.
Delikatesser fra Kvisvika. Ingen snarveier tas i produksjonen av røkt laks hos Franks spesialiteter.
Utsikten fra ekteparets hjem og arbeidssted er upåklagelig. Kontrasten er stor fra millionbyen Leipzig, til Kvisvika.
Drivhus må man ha. Ekteparet holder seg med egne grønnsaker i sommerhalvåret.