Påskeuka bekymrer politiet

Illustrasjonsbilde hentet fra politi.no.

Vi går inn i en periode med mange fridager sammenhengende og omfattende corona-tiltak. Den siste innstrammingen nasjonalt og lokalt, utløser restriksjoner som vil oppleves som utfordrende for alle, sier avsnittsleder for etterretning og forebygging ved Kristiansund politistasjon, Eirik Andre Sæther.

Han lister opp følgende fenomener som kan bli forsterket gjennom innføring av de skjerpede corona- tiltakene:

  • De siste månedene har vi konstatert at barn og unge ofte har dårlige opplevelser på sosiale medier, av ulik karakter og i ulikt omfang. Ulovlig bildedeling skjer oftere og vi ser ukritisk bildedeling innad i grupper på plattformer som instagram og snapchat. I noen tilfeller er dette bilder som seksualiserer barn og er straffbart, sier Sæther.

    Politiet viser til Medietilsynets rapport som belyser en økende trend som er aktuell i vårt distrikt, nemlig at barn avtaler eller planlegger slåsskamper gjennom sosiale medier. Barn og unge voksne helt ned i 11 års alderen møtes for å sloss. I noen tilfeller oppsøker grupper enkeltpersoner. Noe som skaper frykt.

    Dette utgjør et stort skade- og voldspotensiale.
  • Vi opplever også en økning knyttet til bruk av rusmidler blant barn og unge helt nede i 15 års alderen. Både videregående og ungdomsskole er berørt av problematikken, sier Sæther.

    Politiet ser også en utvikling knyttet til at ungdommene er mer spenningssøkende. I den forbindelse ser vi en økende grad av skadeverk. Barn og unge helt nede i 11 års alderen tagger, tenner på og ødelegger gjenstander tilhørende andre.
  • Trolig har utviklingen blant annet med nedstengingen av samfunnet å gjøre, ettersom det har ført til færre møtepunkter og dermed også lediggang, kjedsomhet og ensomhet. Frykten er at dette vil forsterke seg når vi går inn i påskeuka. Da er det viktig at foreldrene og voksne generelt engasjerer seg. Vi må ta vare på hverandre. Det er viktig at vi voksne er interessert i hva ungdommene gjør, hvor de oppholder seg og hvem de er sammen med, både i den fysiske og i den digitale hverdagen, sier Sæther.