Koronakriminalitet – A-krim: Ettergår juks i arbeidslivet

Illutrasjonsfoto.

Når samfunnet delvis gjenåpner kan useriøse arbeidsgivere ta snarveier for å sikre inntjening i egen bedrift. Spesielt utenlandske arbeidstakere kan bli stående i skvis i behov for inntekt, frykt for å miste jobben, lojalitet til arbeidsgiver, innførte koronabestemmelser og bedriftens brudd på lover og regler.

I tillegg til at den enkelte arbeidstaker har et ansvar for å overholde karantenebestemmelsene dersom man kommer tilreisende fra utlandet, har arbeidsgiver et selvstendig ansvar for å ikke sette disse personene i arbeid. Både arbeidsgiver og arbeidstaker risikerer straffeansvar for
brudd på regelverket. Politiet prioriterer å følge opp og reagere på slike brudd på smittevernlovgivningen.

Karantenebestemmelsene gjelder utlendinger som kommer inn til landet og de gjelder også for nordmenn som har vært i utlandet.

– Første uka av mai har vi så langt skrevet ut fem forelegg i to ulike saker, hver av dem på 20.000 kroner til arbeidstakere etter brudd på karantenebestemmelsene og 30.000 kroner til arbeidsgiver
som har satt disse i arbeid. Arbeidstakerne har ikke overholdt lovbestemt karantene etter at de kom fra utlandet, og har i stedet gått rett ut i arbeid, sier avsnittsleder Linn Breivik Erstad på økonomi- og
miljøavsnittet i Møre og Romsdal politidistrikt.

En sak er tilknyttet en bedrift innen tatoveringstjenester med en-til-en-behandling. Her er virksomheten inntil videre stengt av kommuneoverlegen. De to arbeidstakerne og arbeidsgiver har
vedtatt foreleggene.

Den andre saken omhandler en bedrift i byggebransjen. Arbeidstakerne har vedtatt forelegg, og etterforskningen mot arbeidsgiver er ennå ikke avsluttet.

– Spillereglene i norsk arbeidsliv gjelder også i den situasjonen vi er i nå, sier Erstad. Hun viser til de iverksatte krisepakkene fra Regjeringen som skal hjelpe privatpersoner, næringslivet og samfunnet. Politiet og andre kontrollmyndigheter følger nå opp for å hindre bevisst utnyttelse og svindel i tiltakene. Både arbeidsgivere og arbeidstakere kan få bøter og straff ved bevisste brudd på smittevernreglene eller permitteringsordningene.

Det samme gjelder for andre former for utnyttelse av arbeidstakere som følge av koronapandemien.

– Vi arbeider nå tverretatlig blant annet for å hindre at sårbare grupper blir offer for urimelig arbeidspress og utnyttelse, sier Erstad. En sårbar gruppe som skiller seg ut er de utenlandske arbeidstakerne, spesielt de som verken kan eller vil reise hjem på grunn av karantenebestemmelsene.

Alle må sette seg godt inn i lover og regler som gjelder. Arbeidsgivere med utenlandske arbeidstakere oppfordres spesielt til å legge innsats i å informere om pliktene, og ikke minst rettighetene hver enkelt ansatt har i den krevende situasjonen vi står i.

Tips og informasjon om misbruk og mulige brudd på regelverk følges opp med høy prioritet. Politiet understreker viktigheten av at regelverket overholdes, når Norge nå gradvis gjenåpner samfunnet.

Samtidig planlegges det for mer kontrollaktivitet sammen med andre etater innenfor flere bransjer.

– Vi har et godt tverretatlig A-krim samarbeid i politidistriktet som nå koordinerer innsatsen mot arbeidslivskriminalitet, avslutter Erstad.