I forbindelse med koronasituasjonen, er det ingen tvil om at både små og store bedrifter i Aure har utfordringer.
Det skriver Ivar Torset, næringssjef Aure kommune i en pressemelding mandag.
– Vi er svært opptatt av at næringslivet i kommunen skal komme seg gjennom situasjonen vi nå står oppe i, skriver Torset
Aure kommune er kanskje ikke så hardt ramma sammenlignet med kommuner med store reiselivsaktører og større tettsted med handelsparker og serviceinstitusjoner.
– Likevel er det vanskelig for de som nå er ramma, og vi må spille på lag og hjelpe til der skoen trykker. I vår kommune er vi avhengig av alle sammen, store eller små, sier Torset.
Han forteller videre at «Aure vekst», kommunens administrative enhet for næring, nå er i gang med en omfattende kartlegging av situasjonen for alle bedriftene i kommunen.
Spørreundersøkelse
Like før påske ble det satt i gang en spørreundersøkelse, som alle bedrifter med adresse Aure kunne være med på. Her ble det blant anna spurt om sannsynligheta for at den enkelte måtte ty til permitteringer eller oppsigelser, samt at det ble spurt konkret om hva hver enkelt bedrift mente kommunen kunne bidra med på kort og på lang sikt.
– Responsen har vært overveldende. Vi har nå et godt grunnlag å ta fatt på, sier Åsmund Svinndal, leder i Hovedutvalget for næringsutvikling (Nærut).
Nærut skal på sitt møte 27. april gå gjennom undersøkelsen, som igjen skal danne grunnlag for de tiltak som skal iverksettes.
– Noen av de tilbakemeldingene vi har fått er allerede tatt tak i. Kommunen jobber blant anna med å se på om det er vedtatte byggeprosjekt som kan framskyndes, sier næringssjef Torset.
Noe som gjør at Aure kommer bedre ut enn mange andre i forhold til ledighetstall, er at de største hjørnesteinsbedriftene, alle innen offentlig sektor samt at jordbruks- og oppdrettsnæringa ikke er så hardt ramma.
Mange har arbeid innen offshore og på båt. Når det gjelder arbeidstakere som er ramma av permitteringer, er de fleste av disse ansatt i firma utenfor Aure kommune. Vi vet at det er en hårfin balansegang for noen av bedriftene i kommunen vår. Blant anna når det gjelder industrien i Mjosundet.
Både Sletta Verft og MB Hydraulikk er avhengig av arbeidskraft utenfor kommunen. Karanteneregler kan være en utfordring, og det samme gjelder innenfor leverandørindustrien. Kronekursen er også et problem og kan være ekstra belastende. Equinor har en planlagt revisjonsstans i vår, men denne må skaleres ned til et minimum. Byggebransjen melder om ulike problemstillinger. Noen er avhengig av arbeidskraft utenfra, og fra privat hold er etterspørselen i forhold til oppdrag synkende. Vi forventer at statlige ordninger dekker opp for de som av andre grunner måtte innstille i forhold til pålagte restriksjoner fra staten.
Bruk lokalt næringsliv
Næringssjefen er imponert over innsatsen som legges ned rundt omkring i kommunen.
– Vi er ikke bekymra for stayerevne og ståpåvilje blant våre næringslivsaktører. Jeg vil berømme næringslivet for å tenke nytt, vi ser at flere legger om drifta si for å møte den situasjonen vi står i på best mulig måte. Noe som er meget viktig i denne situasjonen er at vi alle må støtte opp om vårt lokale næringsliv. Oppfordrer også hyttefolket, som nå får lov til å benytte seg av sine hytter og hus i Aure igjen, til å være med på en slik form for dugnad. Alt er med på å bidra positivt. Sammen skal vi komme oss gjennom dette, slik som vi i Aure er vant til, sier Ivar Torset.
Nøkkeltall:
Permitterte i Aure per 15.04.20 107 personer
Arbeidsledige i Aure per 15.04.20 150 personer
Arbeidstakere bosatt i Aure per 31.12.19 1.754 personer