En bauta takker av

Lørdag 11. oktober blir en merkedag for musikkmiljøet på Nordmøre. Da entrer Smøla Janitsjar scenen i det splitter nye kulturhuset Normoria, sammen med et stjernelag av nordmørsvenner. For dirigent Egil Holberg blir det en ekstra spesiell kveld – det blir hans siste konsert som dirigent for korpset han har ledet i over to tiår.
– Det blir en spesiell dag og en spesiell konsert, det er jeg klar over. Men det er tid for alt, sier Holberg, som med varme og ydmykhet forteller om reisen fra små scener på Smøla til det han kaller «Nordmøres operahus»:
En bauta på musikkfronten
Holberg har vært en sentral skikkelse i musikklivet på Nordmøre siden starten i 2002, og har ledet Smøla Janitsjar gjennom utallige konserter og prosjekter. – Du kan jo få kalle meg en bauta, men det viktigste for meg har vært å bidra med entusiasme og glede for musikken på Nordmøre, sier han.
Han legger ikke skjul på at det å åpne Nordmoria – det nye kulturhuset for hele regionen – blir et høydepunkt: – Når du kommer inn i det bygget, føler du at du er med på noe stort. Dette er et bygg for hele Nordmøre, og jeg håper folk tar det i bruk og gjør det til sitt, sier Holberg.
Stafettpinnen går videre
Holberg understreker at avgangen er godt planlagt: – Det verste ville vært å slutte uten at noen kunne ta over. Nå får vi en kontrollert avslutning, og det føles riktig. Arvtakeren er allerede klar: Paul André Grande tar over dirigentpinnen og blir ansatt i Smøla kulturskole.
– Jeg er trygg på at Paul André vil ta dette videre. Det er viktig med kontinuitet, og jeg gleder meg til å se hva han får til, sier Holberg.
Et musikalsk spleiselag for Nordmøre
Konserten i Normoria blir et storslått samarbeid, med gjester som Eivind ELG Elgenes, Inger-Lise, strykekvartett fra Operaen, musikere fra Aure og et ungdomskor. – Dette er et ekte nordmørsprosjekt, akkurat sånn jeg liker det, sier Holberg. – Vi har fått med oss folk fra hele regionen, og det blir populærmusikk av høy klasse – ikke marsjer, men låter som folk kjenner og liker.
Rekruttering og fremtid
Selv om Holberg ikke bekymrer seg for rekrutteringen av dirigenter, er han opptatt av utfordringen med å få unge til å velge blåseinstrumenter. – Det er en utfordring over hele landet. Vi har prøvd å gjøre korpset mer populærmusikkorientert, og det har gitt resultater. Men det er et kontinuerlig arbeid, sier han.
Høydepunkter og takknemlighet
På spørsmål om høydepunkter trekker Holberg frem fulle hus i Olavshallen, samarbeid med nabokommuner og konserter på Sentrum Scene i Oslo. – Men å få være med og åpne Normoria, det tror jeg blir toppen på krona, sier han.
Inviterer hele Nordmøre
Avslutningsvis oppfordrer Holberg både publikum og bedrifter til å kjenne sin besøkelsestid: – Dette blir en festkveld for hele Nordmøre. Jeg håper folk kommer, og at bedrifter ser sitt snitt til å gi de ansatte en flott kulturopplevelse i det nye huset.
Billettene er allerede i salg, og Holberg lover en konsert som vil bli husket lenge. – Alle skal få, sier han med et smil.